De dieren willen niet weg, zo zeiden de spandoeken bij Buitenwereld toen de procedure werd gestart.
De dieren willen niet weg, zo zeiden de spandoeken bij Buitenwereld toen de procedure werd gestart. Jolanda Wiesman

Bezwaarprocedure Buitenwereld door curator afgebroken

14 april 2021 om 11:52 Maatschappelijk

HOUTEN Of de gemeente de subsidie voor Buitenwereld terecht of onterecht heeft stopgezet, wordt niet bekend gemaakt. Het oude bestuur had bezwaar gemaakt tegen deze beslissing en er is een hoorzitting geweest. Het advies van de commissie voor de bezwaarschriften blijft echter binnenskamers. 

door Agnes Corbeij

De gemeente besloot tot het stopzetten van de subsidie omdat het bestuur van destijds de afspraken met de gemeente naar eigen zeggen niet kon nakomen. De gemeente wilde niet nog meer gemeenschapsgeld in de stichting stoppen, omdat het al jaren rommelt bij de stichting, met wisselende besturen. Wel heeft de gemeente een storting moeten doen om de curator te betalen.

Het oude bestuur maakte bezwaar tegen deze beslissing. Die klacht werd in behandeling genomen door de onafhankelijke commissie voor de bezwaarschriften en doorgezet door het nieuwe bestuur, dat in december aantrad. Dit is een openbare procedure geweest, maar van de hoorzitting op 11 januari is geen verslag gemaakt, aldus de voorzitter van die commissie. De commissie heeft een advies naar het college gestuurd. De inhoud van dat advies komt niet naar buiten, zo werd deze week bekend.

CURATOR Dit heeft alles te maken met het faillissement van de stichting. Doordat de subsidie werd stopgezet, was een faillissement onafwendbaar. Een jurist van de gemeente, die betrokken was bij de procedure legt uit: ,,Omdat de stichting failliet is, werd de curator ons contactpersoon. De curator heeft het bezwaarschrift ingetrokken. Er is wel een advies van de commissie aan het college. Maar het college neemt geen besluit.” Het bestuur van Buitenwereld heeft juridisch gezien geen rol meer in het geheel.

Daarmee is de vraag waarom dat advies niet naar buiten komt, niet beantwoord. Het nieuwe bestuur, dat na de opstart van de procedure aantrad en aanwezig was bij de hoorzitting, is hier verbolgen over. Henk Vernooij: ,,De gemeente wil van ons af. De procedure is gerekt totdat een faillissement onvermijdelijk was. De uitkomst van de commissie is vast niet positief voor de gemeente, dan hadden ze deze wel openbaar gemaakt. Dit riekt naar onbehoorlijk bestuur.” 

FRUSTRATIE Het gaat Vernooij om de geloofwaardigheid van de procedure. ,,Laat heel duidelijk zijn, wij leggen ons neer bij de huidige situatie. We hebben alleen wel frustratie over het verleden. Ons rechtsgevoel is gekrenkt en het vertrouwen in de bezwaarschriftenprocedure van de gemeente staat op het spel.” Behalve de gemeente, wil ook de onafhankelijke commissie voor de bezwaarschriften, het advies niet openbaar maken. De voorzitter van deze commissie: ,,Het advies van de commissie is naar het college verstuurd, het is aan het college om dat wel of niet openbaar te maken.” 

Eerder vandaag werd bekend dat er veel dieren verdwijnen van de kinderboerderij, omdat er teveel dieren zouden zijn, waardoor dieren gezondheidsrisico’s liepen. De gemeente wil een nieuwe start maken met de kinderboerderij en speeltuin, de naam Buitenwereld wordt in het persbericht niet genoemd. De gemeente wil zo snel mogelijk heropenen en is daarnaast op zoek naar een nieuwe exploitant. 

advertentie
advertentie