Jan Overweg raadde de motie van ITH over Buitenwereld af.
Jan Overweg raadde de motie van ITH over Buitenwereld af. ChristenUnie Houten

Raad laat Buitenwereld aan de wethouder over

9 februari 2021 om 23:02 Maatschappelijk

HOUTEN Een meerderheid van de gemeenteraad (17 stemmen tegen, 11 voor) heeft vanavond tegen de motie van ITH gestemd, waarin het college gevraagd werd afspraken te maken met het bestuur en een faillissement van Buitenwereld te voorkomen. Wethouder Overweg raadde de motie af. 

door Agnes Corbeij

ITH wilde met de motie voorkomen dat een faillissement onherstelbare schade zou aanrichten aan de kinderboerderij en speeltuin. Overweg gaf nogmaals aan dat hij Buitenwereld belangrijk vindt en dat de voorziening behouden blijft voor Houten. Hij heeft al een tijdelijke beheerder gevonden, die Buitenwereld open kan houden totdat er een nieuwe exploitant is. 

Zandbergen, de indiener van de motie van ITH, was ‘buitengewoon teleurgesteld’. Hij wilde dat de wethouder een faillissement zou voorkomen. Nette ontbinding van de stichting is een betere optie, zo zei Zandbergen, en daar zou de gemeente op aan moeten sturen. Overweg: ,,We willen als gemeente helpen in de afbouw en meedenken over het behouden van de vrijwilligers en de dieren. Maar het voorkomen van een faillissement is niet onze rol. Het faillissement is immers aangevraagd door de stichting zelf.”

Het vorige bestuur maakte bezwaar tegen het eenzijdig beëindigen van de subsidierelatie van de gemeente met stichting Buitenwereld. De hoorzitting over dit onderwerp is inmiddels geweest. De commissie komt met een advies naar het college, waarop de wethouder moet handelen. Overweg: ,,We hebben die relatie stopgezet wegens de instabiliteit van het bestuur. Volgens ons is dat voldoende reden.” 

Als de commissie toch besluit dat de gemeente de subsidie niet zomaar stop had kunnen zetten, liggen de kaarten weer anders en bestaat de kans dat de gemeente de subsidie, of een deel daarvan, toch moet doorbetalen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie