Het nieuwe bestuur van Buitenwereld: Henk Vernooij, Jolanda Wiesman, Etto Planting, Bart Keijl, Steffie Dega
Het nieuwe bestuur van Buitenwereld: Henk Vernooij, Jolanda Wiesman, Etto Planting, Bart Keijl, Steffie Dega Buitenwereld

Bestuur Buitenwereld vraagt om tenminste 7000 euro per maand bij overbrugging

3 februari 2021 om 11:09 Maatschappelijk

HOUTEN Henk Vernooij, de nieuwe voorzitter van speeltuin en kinderboerderij Buitenwereld, vroeg tijdens het Ronde Tafel Gesprek van de gemeente om hulp bij de overbrugging tot het moment dat er een nieuwe uitbater is gevonden. Daarvoor zou 7000 tot 10.000 euro per maand nodig zijn. 

door Agnes Corbeij

Het nieuwe bestuur deed eerder de oproep bij bedrijven en inwoners, om geld in te zamelen ter overbrugging. Daarmee is inmiddels 7000 euro ingezameld, vertelde Vernooij gisteravond. De gemeente en het nieuwe bestuur zijn het in zoverre met elkaar eens dat ze beiden een andere constructie willen voor de lange termijn. Vernooij: ,,De gemeente wil een andere beheersvorm voor Buitenwereld dat willen wij ook. Zodra er een nieuwe beheerder is dragen wij onze verantwoordelijkheden over en heffen de stichting op.”

FAILLISSEMENT Vernooij deed dan ook vooral een oproep voor de korte termijn. ,,De gemeente lijkt aan te sturen op een faillissement. Met het intrekken van de subsidie lijkt dit onontkoombaar. Er is een prijsvraag genoemd voor een nieuwe beheerder. Onduidelijk is wanneer die in actie komt. Wij vrezen kapitaalvernietiging doordat alle expertise en motivatie die bij het personeel zit, de gemotiveerde vrijwilligers, de dieren dan weg moeten.” 

Eerder sprak wethouder Overweg deze bewering over kapitaalvernietiging tegen. ,,Van kapitaalvernietiging is zeker geen sprake, het terrein is van de gemeente en Buitenwereld blijft gewoon behouden voor Houten.” Voor het personeel, de vrijwilligers en de dieren is de gemeente niet verantwoordelijk, zo liet Overweg eerder al weten. ,,Dat is een zaak van het bestuur.” 

MEDEWERKERS Al maanden is er onrust onder medewerkers en vrijwilligers, door wisselende bestuursleden en het stopzetten van de subsidie. Inmiddels heeft dit ertoe geleid dat één van de vijf medewerkers is vertrokken, als gevolg van de onzekerheid en de stress van de afgelopen periode. Vernooij gaf gisteravond aan dat deze niet werd vervangen, omdat de stichting daar geen geld voor heeft. Vernooij: ,,Als we weer open mogen gaan we met vrijwilligers werken om zo zijn taken op te vangen. Het hele bestuur gaat meedraaien.”

Aan het einde van zijn bijdrage stelde Vernooij nogmaals duidelijk zijn vraag aan de gemeenteraad. ,,De vraag is simpel, willen jullie ons steunen in ons streven om samen met de gemeente toe te werken naar een nieuwe beheersvorm en een soepele overdracht. Let wel, dit zal financiële inspanning van de gemeente vergen.”

BEZWAAR Zoals verwacht, kwam er geen direct antwoord. De communicatie wordt ook lastig gemaakt door een juridische zaak. Het oude bestuur heeft destijds bezwaar gemaakt tegen het intrekken van de subsidie. Deze zaak loopt nog en wordt nu vervolgd door het nieuwe bestuur. De zitting was een aantal weken geleden, een uitspraak is er nog niet. Op 18 februari zal er een gesprek zijn tussen Vernooij en wethouder Overweg. 

advertentie
advertentie