Afbeelding
Foto door Mike via Pexels

Carrièreoverzicht van Houtense voetballer en trainer Han Berger: wie is hij en wat doet hij?

14 november 2022 om 10:32 Partnercontent

Wie aan voetbal en Houten denkt, denkt ongetwijfeld aan Han Berger. Berger is namelijk een voormalige profvoetballer die ook nog eens de op één na jongste hoofdtrainer was in de geschiedenis van het betaald voetbal in Nederland.

Met het WK voor de deur is het zonder meer interessant om eens een kijkje te nemen in het leven van deze Houtense oud-voetballer en -trainer. Wie is Han Berger en wat heeft hij zoal gedaan op het gebied van voetbal? We zochten het voor je uit in dit carrièreoverzicht van deze opvallende inwoner van Houten.

Van profvoetballer naar afgekeurd als speler

Een carrière in de voetbalwereld begon al op jonge leeftijd voor Berger. Na een jeugd in Houten zag zijn moeder hem het liefst als onderwijzer voor de klas. Zijn vader had gehoopt dat hij zijn vaders bedrijf zou overnemen. Maar: Berger koos voor zichzelf en besloot om een van zijn hobby’s, voetbal, professioneel te gaan uitoefenen bij club Velox, een van de voorlopers van FC Utrecht. Helaas duurde dit voor hem niet lang: door een heftige knieblessure moest hij het veld al gauw verlaten. Dit slechte nieuws bleek echter van korte duur te zijn.

FC Utrecht trainer Bert Jacobs zorgde er namelijk al gauw voor dat Berger op 22-jarige leeftijd aan de slag kon als jeugd- en assistent-trainer bij de nieuwe fusieclub FC Utrecht. Na drie jaar werd hij de hoofdtrainer van de voetbalclub en dat op slechts 25-jarige leeftijd. Dat maakte hem de één na jongste trainer ooit! Extra leuk feitje: op twee na waren alle spelers van de ploeg ook nog eens ouder dan Berger. In de jaren daarop is hij maar liefst 637 keer aanwezig als hoofdtrainer bij een Eredivisiewedstrijd; iets wat niet veel trainers kunnen zeggen.

Berger als gevierd trainer van diverse clubs in Nederland

Na zijn succes bij FC Utrecht werd hij trainer van FC Groningen tussen 1983 en 1986. In 1986 is hij kort trainer geweest van AZ om daarna een paar maanden training te geven bij Fortuna Sittard. Dit deed hij keer op keer mét succes. Mocht je toentertijd online kunnen wedden op voetbal, bijvoorbeeld via beste-bookmakers.nl, dan had je met een inzet op Berger een interessante winst kunnen behalen. Aan het einde van de jaren ‘80 (1987 tot 1989) was hij weer even trainer van FC Utrecht om erna nog twee jaar training te geven bij Fortuna Sittard.

Van maart 1992 tot 1993 was Berger de trainer van SVV/Dordrecht’90 om vervolgens van 1993 tot 1995 training te geven aan Sparta. Tussen 1995 en 1993 was hij aanwezig als hoofdtrainer van Cambuur Leeuwarden, een voetbalclub die hij in 1998 kon laten promoveren naar de Eredivisie. Na deze winst werd hij de coach van Jong Oranje tussen 1998 en 2000 en had hij de supervisie over de nationale jeugdteams van de KNVB. In 2004 gaat hij de grens over om trainer te worden van Oita Trinita in Japan.

Internationale carrière als voetbalcoach

Zijn carrière in Japan kwam uit in de J-League, de hoogste divisie in het Japans voetbal. Na dit succes keert hij terug naar Nederland om van 2005 tot 2008 technisch directeur te worden van De Graafschap in Doetinchem. Toch beviel het werken in het buitenland wel: in 2009 gaat Berger weer de landsgrenzen over om te werken als technisch directeur bij de Australische voetbalbond. Hij is zelfs nog een tijdje bondscoach van het Australische elftal. Sinds 2015 is hij werkzaam als managing director van BEST Football Consultancy bv en is hij onderdeel van de Raad van Commissarissen van het KNVB. Ook werd hij bestuurslid technische zaken en technisch directeur (‘football director’) van Sydney FC een baan die hij op parttime basis nog steeds met verve vervult.

Al met al een bevlogen carrière waarbij Berger meerdere keren in het buitenland heeft gewerkt. Kijken we naar zijn grootste successen dan zien we dat hij deze vooral behaald heeft bij zijn eerste club FC Utrecht en bij FC Groningen. Hoewel Berger inmiddels de 70 jaar is gepasseerd, is de kans nog niet aanwezig dat hij stopt in de voetbalwereld. Je kunt dus met een gerust hart zeggen dat Han Berger zijn eigen hart heeft gevolgd en van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Gelukkig maar, want als hij toch onderwijzer of ondernemer was geworden had Nederland (én Houten) niet zo’n indrukwekkende trainer en dito technisch directeur binnen de voetbalbranche gekend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie