Bestuur Buitenwereld vraagt om donaties
Bestuur Buitenwereld vraagt om donaties Houtens Nieuws

Buitenwereld vraagt inwoners om geld, Overweg zet prijsvraag uit

12 januari 2021 om 17:06 Dieren

HOUTEN Stichting Buitenwereld voelt zich in de steek gelaten door de gemeente en is een actie gestart om geld in te zamelen om Buitenwereld de winter door te helpen. Over de plannen op lange termijn zijn bestuur en gemeente het eens, er moet een nieuwe exploitant komen. Maar voor de korte termijn biedt de gemeente geen oplossing aan het bestuur. 

door Agnes Corbeij

Daarom gaat Buitenwereld nu andere wegen bewandelen. Henk Vernooij, voorzitter van het onlangs aangetreden bestuur: ,,Wij zijn als nieuw bestuur net aangetreden en begrijpen dat er iets moest gebeuren, dat er een andere, meer professionele beheersvorm voor Buitenwereld moet komen. Onze missie als nieuw bestuur is daar loyaal en actief aan meewerken, Maar dat is de lange termijn.”

GEEN GELD MEER Het nieuwe bestuur heeft overleg met de gemeente gevoerd en voor de korte termijn biedt de gemeente geen oplossingen. In een mail van een ambtenaar aan het bestuur staat: ,,De wethouder heeft niet het voornemen om de subsidierelatie te herstellen en weer geld over te maken naar de stichting. Er is op dit moment, na recente en historische ontwikkelingen, onvoldoende vertrouwen in de organisatie.”  

Het nieuwe bestuur concludeert daaruit dat de Buitenwereld failliet zal gaan en spreekt van een ‘horrorscenario’. In de oproep voor donateurs zegt het bestuur: ,,...en dat betekent: exit dieren; geen kinderboerderij en speeltuin meer; vrijwilligers en bezoekers die zich aan dieren hebben gehecht ernstig teleurgesteld; personeel weg; alle expertise weg. Is dat de bedoeling?”

We willen samen met personeel, vrijwilligers, buurt, inwoners, adviseurs en bedrijfsleven zorgen voor deze overbruggingsperiode.

DONATIEKNOP Daarom doet het bestuur de volgende oproep aan inwoners, bedrijven en instanties: ,,Wij willen de Kinderboerderij en speeltuin in stand houden in de periode van overgang naar een nieuwe exploitant (streefdatum is 1 april 2021). Omdat de gemeente daar geen subsidie voor over heeft, richten wij ons tot jullie. We hebben nu geld nodig voor dieren, personeel, huur gemeente enz. We willen samen met personeel, vrijwilligers, buurt, inwoners, adviseurs en bedrijfsleven zorgen voor deze overbruggingsperiode. We roepen ook gegadigden voor exploitatie op om zich te melden. Help Buitenwereld door de winter.” In de oproep kondigt het bestuur aan een donatieknop op de website te gaan zetten.  

Na een telefoontje aan wethouder Jan Overweg blijkt de vork toch iets anders in de steel te zitten. Hij wil Buitenwereld ook voor de korte termijn behouden voor Houten en zelfs gewoon opengaan na de winterstop. Hij wil dat alleen niet met de huidige stichting doen. Overweg: ,,We hebben de afgelopen jaren veel geld in Buitenwereld gestoken. Te veel geld. In maart hebben ze nog 50.000 euro gekregen. Dat is van alle Houtenaren. Het is ze niet gelukt de organisatie te verbeteren. Daarom trekken we nu een grens en gaan we er geen geld meer aan besteden.”

GEWOON OPEN Dat betekent niet dat de gemeente geen plan heeft voor de korte termijn. Overweg: ,,We willen de kinderboerderij en de speeltuin behouden voor Houten en gewoon open gaan na de winterstop, al zal het heel ‘low profile’ zijn. De bezoekers moeten hier geen last van krijgen.” Wel moet het bestuur faillissement aanvragen, aldus Overweg. ,,We stoppen met de organisatie. Als de stichting failliet verklaard wordt, zijn de terreinen weer van de gemeente en kunnen we verder.”

Wij zijn grondeigenaar en subsidieverstrekker, geen werkgever in dit verband.

Overweg wil ook verder met de huidige vrijwilligers. ,,Hen willen we graag behouden.” Dat geldt niet voor de betaalde medewerkers. ,,Zij zijn onderdeel van de organisatie, waar we mee stoppen. Zij zijn ook niet onze verantwoordelijkheid. Die ligt bij het bestuur. Wij zijn grondeigenaar en subsidieverstrekker, geen werkgever in dit verband. Het is dan ook aan het bestuur om het netjes af te handelen met het personeel. Voor de dieren hopen we een goede, tijdelijke of permanente, andere plek te vinden.” 

Het nieuwe bestuur spreekt van kapitaalvernietiging. Voorzitter Henk Vernooij: ,,Alle kennis en kunde van de medewerkers gaat verloren. Ook is het zonde om de dieren door een curator te laten verkopen.” Daar is Overweg het niet mee eens. ,,Van kapitaalvernietiging is zeker geen sprake, het terrein is van de gemeente en Buitenwereld blijft gewoon behouden voor Houten.”

PRIJSVRAAG Overweg is van plan een prijsvraag uit te zetten om organisaties of bedrijven met plannen te laten komen om Buitenwereld met een nieuwe formule succesvol te maken, zonder financiële problemen zoals de afgelopen jaren. Om de kinderboerderij en speeltuin na de winterstop gewoon open te laten gaan, heeft de gemeente contacten gelegd met ‘instanties die dat kunnen.’ Welke instanties dat zijn, wil Overweg niet prijsgeven.

advertentie
advertentie