Van der Valk hotel in Houten
Van der Valk hotel in Houten Agnes Corbeij

COA en Van der Valk hebben verschillende lezing over opvang minderjarige asielzoekers in Houten

1 september 2022 om 10:55 Achtergrond

HOUTEN Het COA dacht met Van der Valk een afspraak te hebben over de opvang van 60 minderjarige asielzoekers. Zij zouden in totaal zes maanden in Houten blijven, zo stelt het COA. Een woordvoerder van Van der Valk zegt dat er wel een verzoek was geweest, maar dat daar vanaf het begin geen gehoor aan gegeven is. Voor 5 september vertrekken alle asielzoekers uit het hotel.

door Agnes Corbeij

Gisteren werd al bekend dat alle asielzoekers voor het weekend vertrekken uit het Van der Valk hotel in Houten, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving vanuit het COA en de gemeente. Asielzoekers was verteld dat de opvang in het Van der Valk hotel te duur was. Het COA meldt nu echter dat Van der Valk de afspraak heeft opgezegd. Van der Valk zegt dat er nooit een afspraak was. 

MINDERJARIGEN In het hotel werden twee verschillende groepen asielzoekers opgevangen, beiden afkomstig uit het overbelaste aankomstcentrum in Ter Apel. Over de groep volwassenen, waaronder gezinnen met kleine kinderen, was de afspraak gemaakt dat ze vier weken zouden blijven. Dat gebeurde. De groep van 60 minderjarige asielzoekers zouden zes maanden mogen blijven, aldus het COA. 

Een woordvoerder van het COA laat weten: ,,De geplande opvang van de amv jongeren (red.: alleenstaande minderjarige vreemdelingen) voor een periode van 6 maanden gaat niet door in dit hotel. De hoteldirectie heeft inderdaad aangegeven eenzijdig deze overeenkomst te willen beëindigen. Als COA betreuren we deze beslissing, omdat we graag nog wat langer deze jongeren daar een plek hadden aangeboden, maar we respecteren het besluit van de directie.”

Volgens de woordvoerder van Van der Valk was die afspraak er niet. ,,Er is destijds wel een verzoek gedaan hiertoe, maar bij mijn weten is aan dat verzoek geen gehoor gegeven.” Alle 60 jongeren zijn uiterlijk 4 september vertrokken uit het hotel. Zij worden ondergebracht in hotels in Amersfoort, Veenhuizen en Bodegraven. 

GEMEENTE De gemeente was geen partij in de afspraak tussen COA en Van der Valk, daar was burgemeester Gilbert Isabella zeer ontstemd over. Op vrijdag 26 augustus werd de gemeente door het COA benaderd met de mededeling dat de opvang voor alle vluchtelingen bij Van der Valk per 4 september stopt. En dat er niemand op straat komt te staan.

advertentie
advertentie