Bij het Van der Valk hotel en Houten lopen asielzoekers en zakenlieden langs elkaar bij de ingang.
Bij het Van der Valk hotel en Houten lopen asielzoekers en zakenlieden langs elkaar bij de ingang. Agnes Corbeij

Alle vluchtelingen vertrekken vandaag en morgen uit Van der Valk hotel in Houten

31 augustus 2022 om 12:00 Achtergrond

HOUTEN Alle vluchtelingen die sinds een aantal weken verblijven in het Van der Valk Hotel in Houten, vertrekken voor het weekend naar andere opvanglocaties. Zij worden overgebracht naar hotels in Amersfoort, Bodegraven en Veenhuizen. 

door Agnes Corbeij

Drie week geleden werd bekend dat het COA een deel van het Van der Valk hotel had afgehuurd om vluchtelingen vanuit Ter Apel op te vangen. De gemeente werd overvallen door dat bericht, burgemeester Gilbert Isabella was hier niet blij mee. Het COA liet weten dat in totaal 135 vluchtelingen naar het hotel zouden komen voor een periode van vier weken. Daarna zouden er 60 vluchtelingen opgevangen worden voor langere tijd, tot maximaal vijf maanden. Of dat nog gaat gebeuren, is onbekend. 

TE DUUR Een woordvoerder van Van der Valk liet het Houtens Nieuws gisteren desgevraagd weten dat alle vluchtelingen begin september het hotel weer verlaten. Een bezoek aan het hotel bevestigt dat verhaal. Asielzoekers vertellen zelf dat ze een brief hebben gekregen met een vertrekdatum, tijd en plaats van bestemming. Reden van vertrek zou zijn dat dit hotel te duur is. 

Een woordvoerder van de familie Van der Valk liet Houtens Nieuws weten de vluchtelingen wel gewoon als hotelgasten te zien. ,,Verschillende Van der Valk hotels zijn namens het COA benaderd om een aantal kamers voor tijdelijke opvang te bieden aan statushouders en vluchtelingen. Van der Valk behandelt deze aanvragen zoals iedere andere aanvraag voor een verblijf in een van de hotels. Hierin staat voorop dat Van der Valk te allen tijde al haar gasten een veilig en gastvrij verblijf biedt in een omgeving waarin iedereen zich prettig voelt. Als er geschikte ruimte is om mensen op te vangen, wordt een reservering aangenomen.” 

Aanwezige medewerkers van het COA bevestigen dat alle vluchtelingen voor het weekend vertrekken, omdat het Van der Valk hotel in Houten veel geld kost. Zij worden overgebracht naar andere hotels in Veenhuizen, Amersfoort en Bodegraven. In alle drie de plaatsen worden al vluchtelingen opgevangen. In Amersfoort gebeurt dat ook in een Van der Valk hotel. In Bodegraven werden eerder minderjarige vluchtelingen opgevangen in het GR-8 hotel en in Veenhuizen in een voormalige gevangenis.   

TWEE GROEPEN Het COA heeft niet het hele hotel gehuurd, de asielzoekers bevinden zich in één vleugel van het hotel en hebben een eigen eetzaal tot hun beschikking waar ontbijt, lunch en diner geserveerd wordt door personeel van Van der Valk. De 135 vluchtelingen zijn verdeeld in twee groepen, de minderjarigen van 15 tot en met 17 jaar en de volwassenen. Bij de laatste groep zijn ook gezinnen met kleine kinderen. 


Van der Valk hotel in Houten - Agnes Corbeij

Er is niet veel te doen, maar de sfeer is rustig. De jongeren delen een kamer met zijn tweeën. De asielzoekers, onder meer afkomstig uit Jemen, Syrië en Afghanistan, vermaken zij zich met wandelen in de omgeving, af en toe een potje kaarten en voetballen. 

FRUSTREREND Van de asielzoekers die Houtens Nieuws sprak, geven de meesten aan dat ze het niet erg vinden om te verplaatsen naar een ander hotel. Een van de jonge mannen uit Jemen: ,,Ik begrijp best dat dit duur is, het is een luxe hotel. Het maakt mij niet uit waar ik woon. Ik zou wel graag willen beginnen met een opleiding en het leren van de taal. Ik wil hier een toekomst opbouwen en nu sta ik stil, dat is frustrerend.”

Van der Valk hotel in Houten
advertentie
advertentie