Anja en Sasja in een bodywarmer van &CoWoman
Anja en Sasja in een bodywarmer van &CoWoman Dagmar Lap

Naastenliefde

29 maart 2023 om 12:15 Zakelijk

HOUTEN ‘Wherever I lay my hat that’s my home’. Deze zin is helemaal van toepassing op de alleenstaande moeder waar ik in december op deze pagina over schreef. Van camping naar tijdelijke woonruimte. Voortdurend in onzekerheid. Iedere keer weer proberen van een nieuwe plek een thuis te maken.

De afgelopen maanden kwamen er veel dames in de winkel vragen hoe het er mee stond. Heeft ze al een huis? De zorgen waren groot. We konden ons bijna niet voorstellen dat dit in ons land kan gebeuren. Op het moment dat ik dit stukje schrijf, is er een uitzending van Nieuwsuur waarin aandacht wordt gevraagd voor mensen in Nederland met een baan, maar zonder woning. Die vallen tussen wal en het schip, omdat ze eigenlijk geen problemen hebben. Het enige probleem is geen woning. Een keurige man met vaste baan slaapt iedere nacht in zijn auto. Het kan iedereen overkomen in de overspannen woningmarkt van het Nederland. Maar ik heb goed nieuws. Aankomende vrijdag is het zover. Een woning! Het is ons gelukt! Dankzij de inspanningen van  de gemeente Houten en lieve klanten van mijn winkel. Mensen die snappen dat naastenliefde de basis is van onze samenleving. En dat er voor elkaar zijn het meest belangrijk is.

Durf te vragen! Want nu staat de jonge moeder voor de volgende grote uitdaging. Een huis inrichten. Er zijn veel meubels die je kunt pimpen. Gelukkig is ze handig. Maar een vloer, wel echt nodig, is andere koek. Dus daarom stel ik hier gewoon de vraag: is er een ondernemer of Houtenaar die kan helpen? Het gaat om 65 m2 laminaat. Wel zo handig met kinderen. De droom is een lichte vloer met eikenpatroon. Misschien heeft u nog wat op zolder liggen. Of levert u vloeren en vindt u het fijn om een handje te helpen. Uit naastenliefde. Als tegenprestatie kleed ik u of uw vrouw aan. Vloeren leggen kan ik niet, maar vrouwen aankleden wel.

Ik sluit mijn laptop na mijn presentatie. De vergaderzaal loopt al leeg. ,,Kunnen we maandag een teamsmeeting inplannen?” vraagt mijn collega. ,,Liever niet”, is mijn antwoord, ,,kan het tot dinsdag wachten?” ,,Oh hemel ja”, roept ze uit. ,,Dan werk je voor je winkeltje natuurlijk.” ,,Winkel”, verbeter ik haar. Ik kan me soms ergeren aan mensen die het verkopen van kleding niet belangrijk vinden en klein maken. Leuk om te doen. Een hobby. Niet essentieel. Kleding is wel belangrijk. Want je leeft er je leven in, iedere dag opnieuw. Het is ontzettend leuk en zinvol om iemand aan een goede outfit te mogen helpen. Afgelopen maandag kwam er dame privé shoppen. Haar zus maakte de afspraak. Een mooie slanke, goed verzorgde dame kwam de winkel binnen. Met een slang in haar neus en met een mobiel zuurstofapparaat. ,,Ik probeer er aan te wennen” zegt ze. We kijken elkaar aan. Ik ben bang dat ze er nooit aan zal wennen, maar wel moet proberen om ermee te leven. Het leven is voor sommige mensen harder dan voor anderen. Het winkelen gaat gelukkig heel goed. Nadat ik haar maat weet en een beetje gevoel krijg bij wat ze leuk vindt, zijn er flink wat sets waaruit ze kan kiezen. Ze heeft al heel lang niet geshopt en is enorm blij met haar nieuwe kleding. Bij het afrekenen zegt ze tegen haar zus: ,,Ik ben zo blij dat ik jou heb.” ,,En ik ben blij dat ik jou nog heb”, is het antwoord. Naastenliefde.

Op de grote foto dragen Anja en ik een bodywarmer van AndCoWoman. Maat XS tot en met 3Xl. Met zo’n bodywarmer creëer je een leuk silhouet. Ik combineer met een wijdvallende broek en shirt in dezelfde kleur en Anja combineert met een truitje van ons eigen label met mooie gouden details en een skinny Jeans van Red Button. Op de foto links draagt Anja een skinny jeans in een donkere wassing en een truitje van ons eigen label in helder groen. We hebben heel veel kleurtjes van deze truitjes. Maat XS tot en met XXL en ze vallen royaal. Op de foto rechtsonder draag ik een kleurige oranje trui over een blouse in een geweldige retroprint van AndCoWoman.

,,Wat schrijf je?” vraagt mijn lief. ,,Over naastenliefde en ik vraag om hulp. Maar ik weet niet of ik me daarmee op glad ijs beweeg”, zeg ik peinzend. ,,Wie met beide benen op veilige grond blijft staan komt niet ver”, is zijn antwoord. Wat heb ik toch een wijze man. Ik wens u een mooie week waarbij de lente zich hopelijk een beetje laat zien.

Sasja (55) heeft een kledingwinkel op het Oude Dorp van Houten en beschrijft hier haar belevenissen in de winkel en soms daarbuiten.

Anja in een jeans van Red Button en een truitje van ons eigen label
Sasja in een blouse en pullover van AndCoWoman
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie