Oude Dorp
Oude Dorp Kees Volkers

Kritiek op visie Oude Dorp Houten; oppositie stuurt Bos terug naar de tekentafel

4 oktober 2021 om 11:49 Politiek

HOUTEN De ontwikkelvisie die het college maakte voor herinrichting van het Oude Dorp in Houten, krijgt van de gehele oppositie een dikke onvoldoende. De zes partijen willen het college terugsturen naar de tekentafel. Volgens hen worden er geen keuzes gemaakt in de visie.  

door Agnes Corbeij 

Een van de belangrijke knelpunten op het Oude Dorp is het parkeren. De ondernemers willen dat hun klanten de auto dichtbij kwijt kunnen en veel bewoners willen juist een autoluw plein, waarbij het historische karakter wordt verstrekt en de verkeersveiligheid toeneemt. Deze tegenstrijdige belangen leiden tot onrust en daar zou de gemeente een keuze in moeten maken, aldus de zes oppositiepartijen. 

KOERS In een gezamenlijk persbericht stellen zij: ,,Het verbeteren van de verkeerssituatie, het al dan niet autoluw of autovrij maken van het Plein, verduurzaming, het versterken van het historisch karakter, en meer. Op al deze thema’s wordt geen duidelijke koers neergelegd. Ook over mogelijke uitbreiding voor de aanwezige supermarkt worden geen heldere kaders gegeven.”

In een eerdere versie van de Visie Oude Dorp, die in maart werd gepresenteerd, stond een uitbreiding van de Albert Heijn én een autoluw plein opgenomen. Die combinatie leek velen onmogelijk. In de huidige visie is het onderzoek naar uitbreiding van de Albert Heijn overeind gebleven, maar het onderzoek naar een autoluw plein is op de lange baan geschoven. In plaats daarvan kiest het college voor een ‘parkeerluw’ plein. 

INVESTERING De oppositie is ook niet te spreken over de hoge kosten, 475.000 euro, van de visie. Het college legt uit dat dit bedrag een investering is in de democratie. ,,Op een relatief klein stukje grond komen veel belangen bij elkaar; het is heel terecht dat bijna iedereen verknocht is aan dit stukje Houten. Het traject voor de totstandkoming van de Ontwikkelingsvisie Oude Dorp is langdurig en intensief geweest.” 

Behalve het spanningsveld tussen verkeer en verblijf, wordt in de visie ook aandacht gegeven aan de verkeersveiligheid op de hoek van de Prins Bernhardweg en het Plein en herontwikkeling van de percelen van de Van Harte School en De Grund. Ook wordt gesproken over het toestaan van een nieuwe horecazaak in de voormalige verfwinkel en behoud van de speel- en ontmoetingsplek.   

AFMAKEN Dinsdagavond is de raadsvergadering waarin de ontwikkelvisie Oude Dorp wordt besproken. Dan zal blijken of de coalitie wel tevreden is over de toekomstvisie of dat Bos inderdaad terug moet naar de tekentafel. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie