Een vergeten kunstwerk met een verhaal: het baksteenreliëf op de oude maalderij in Houten

9 sep, 08:00 Historie
Agnes Corbeij
De Maalderij aan de Standerdmolen in Houten, met het reliëf van Van der Stolk op de voorgevel
De Maalderij aan de Standerdmolen in Houten, met het reliëf van Van der Stolk op de voorgevel

HOUTEN/BUNNIK Het baksteenreliëf op de muur van een gebouw achter de Welkoop is een van de kunstwerken in de openbare ruimte op de lijst die Kunst om de Hoek deze zomer samenstelde. Houtens Nieuws zocht het verhaal achter het kunstwerk en stuitte op grote brand, de oprichting van SV Houten en de belangrijke rol van Van der Tol uit Bunnik.  

Het reliëf is te vinden op de muur van de oude maalderij aan de Standerdmolen, en is sinds 1997 een gemeentelijk monument. Het gebouw is een van de weinige gebouwen in Houten in de categorie industrieel erfgoed. Het werd gebouwd in 1907, door de Coöperatieve Landbouw Vereniging, ter vervanging van de korenmolens van Loerik en Schalkwijk. De molenaar van Loerik was overleden en had geen opvolger, zo is te lezen in een artikel van Oud Houten

SV HOUTEN In die tijd viel deze locatie in het buitengebied, de maalderij stond buiten het dorp, aan het spoor. Zodoende was het een beeldbepalend gebouw. Het kunstwerk kwam echter pas later. De maalderij bood werkgelegenheid aan zo’n 18 medewerkers, die samen in 1933 i..