Marjolein Buurman is coördinator van Kamers met Aandacht en zoekt mensen met hart voor jongeren
Marjolein Buurman is coördinator van Kamers met Aandacht en zoekt mensen met hart voor jongeren Irene van Valen

Kamers met Aandacht Houten zoekt mensen met warme huizen en harten

22 januari 2023 om 09:27 Overig Tips van de redactie

HOUTEN Kamers met Aandacht (KmA) zoekt verhuurders die hun hart en huis openstellen voor het opvangen van jongeren als tussenoplossing naar zelfstandigheid. Coördinator Marjolein Buurman vertelt ons wat KmA inhoudt en wat van verhuurders gevraagd wordt.

Irene van Valen

,,Wij zijn een stichting die zich inzet voor jongeren van 18 tot 23 jaar oud die uitstromen bij de jeugdzorg. Jeugdorganisaties en het Sociaal Team melden jongeren bij ons aan als zij zien dat een jongere dak- of thuisloos dreigt te raken of in een onveilige thuissituatie woont”, zegt Buurman. Behalve de leeftijd hanteert KmA de volgende voorwaarden om in aanmerking te komen voor een kamer: de jongere moet een huurbijdrage tussen de €200 en €450,- kunnen betalen uit een uitkering, beurs of baan en zet zich minimaal 24 uur per week in op school, werk of vrijwilligerswerk. De jongere moet over enige zelfstandigheid beschikken en bij aanmelding bij KmA moeten zij zich inschrijven bij Woonnet, want de bedoeling is dat zij binnen vijf jaar, maar liever eerder, op zichzelf kunnen wonen.

BEGELEIDING

Tijdens het eerste half jaar begeleidt een ambulant begeleider de jongere wekelijks. Buurman evalueert ieder half jaar hoe het gaat tot een jongere op zichzelf woont. KmA wordt gesteund door onder andere Kansfonds, het Oranje Fonds en VWS, die KmA een goede oplossing vindt tegen dak- en thuisloosheid. KmA startte een pilot waarbij zij drie tiny houses plaatsten op particulier terrein in Vijfheerenlanden. Hier bleek veel interesse voor. In Utrecht plaatsten zij twee huisjes en zoeken plek voor nog een.

VERHUURDERS

Buurman legt uit wat KmA zoekt in verhuurders: ,,Wij vragen om een warme inbedding in de maatschappij en zoeken mensen met ruimte in hun hart en huis (of bijvoorbeeld in een tot woonruimte verbouwde schuur) om jongeren aandacht te geven, een luisterend oor te bieden en bij hulpvragen een hand toe te steken. Denk aan een kopje thee drinken om even bij te praten of hulp bij het koken. Het gaat er om dat een jongere terug kan vallen op iemand en dat de jongere in de gaten wordt gehouden. Het gaat om het bouwen aan een band die mogelijk blijft bestaan als de jongere op eigen benen staat. Daarin vragen we jongeren ook een helpende hand uit te steken in hun woonsituatie. “ Na een intake zoekt Buurman naar een match. Verhuurders worden vrijwilliger bij KmA en moeten een VOG overleggen en een referent benoemen. ,,Wij zijn dag en nacht bereikbaar voor noodsituaties en hebben een vertrouwenspersoon in dienst”, vertelt Buurman en verwijst naar www.kamersmetaandacht.nl voor alle informatie over KmA en voor informatie over de maandelijkse informatiebijeenkomsten over wet- en regelgeving rondom KmA.

VOORBEELDEN

 ,,Ons werd eens gevraag een eenzame man te koppelen aan een jongere. Daarmee leefde hij op, kookte meer en zette de kerstboom weer op. Het bevorderde de gezelligheid en bleek een win-win situatie. In Tull en ‘t Waal ving een woongroep een jongere op die graag fietste. Hij vond daar een andere jongere met dezelfde hobby. Ze pakten het samen op. ,,Later zag ik dat hij heel Zuid Amerika doorkruiste op zijn fiets. Dat is mooi om te zien. Zoals ook een jongere die na een periode bij KmA terugkeerde naar de oude thuissituatie die net als het contact verbeterd was.”

ONTSTAAN

Bianca van der Neut werkte jarenlang in de jeugdzorg en zag jongeren na hun achttiende zonder netwerk of begeleiding de wijde wereld in trekken. Wat in haar ogen ontbrak, was de informele zorg in de vorm van iemand die even belt hoe het gaat. Ze volgde een studie waarin ze als eindopdracht het concept Kamers met Aandacht bedacht. De gemeente Utrecht besloot samen te werken in 2019. Van der Neut en Buurman kennen elkaar als vriendinnen van de MAVO en ontmoetten elkaar via het werk bij de gemeente Utrecht. Buurman stopte met haar baan, waarin ze mensen in de bijstand begeleidde naar een baan en besloot samen te werken met Van der Neut. Inmiddels is Kamers met Aandacht uitgegroeid tot een netwerk in 50 gemeenten met dertien werknemers. Houten is daarbinnen onderdeel van de regio Lekstroom (Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Lopik, Vijfheerenlanden).

advertentie
advertentie