Predikant Bastiaan van der Wal en jongerenwerker Jenitha Potkamp zijn sinds 2021 twee nieuwe gezichten in Het Kruispunt.
Predikant Bastiaan van der Wal en jongerenwerker Jenitha Potkamp zijn sinds 2021 twee nieuwe gezichten in Het Kruispunt. Irene van Valen

Nieuwe gezichten in Het Kruispunt: ,,In functie met de rem er op”

16 februari 2022 om 09:54 Religie

HOUTEN In 2021 vonden Bastiaan van der Wal en Jenitha Potkamp beide nieuw werk in Het Kruispunt, de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt aan het Spoor in Houten. Deze kerk telt 570 leden. Bastiaan is sinds september de nieuwe predikant en Jenitha startte al eerder in januari als nieuwe jongerenwerker. Wie zijn zij, wat zijn hun plannen en welke invloed heeft de coronacrisis daarop?

Irene van Valen

Bastiaan is 43 jaar oud en getrouwd met Nelleke. Zij hebben drie jonge zoons. Hij verliet zijn plek in Monster om hier predikant te worden. Met zijn komst kreeg de gemeente na drie jaar weer een eigen predikant. ,,Ik had het geluk dat tijdens mijn intrededienst mensen weer naar de kerk mochten. Ik voel me op mijn plek in deze vooruitstrevende gemeente. Wel voelt het door de coronacrisis alsof ik een predikant ben met de handrem er op. Ik kan nog niet voor de volledige gemeente staan.”

ONTMOETINGEN Bastiaan haalt voldoening in het leiden van de diensten op zondag en gedurende de week bezoekt hij verschillende kringen. De ene keer is hij er live bij, de andere keer online. ,,Het ontmoeten van mensen houdt mijn vuur brandend, al is het in deze tijd soms zoeken naar de beste weg.”

JONGERENWERKER Jenitha Potkamp is 24 jaar oud en woont in leefgemeenschap de Wittenberg in Zeist. Geloof speelt daar een belangrijke rol. Later dit jaar verhuist ze, want ze gaat trouwen. Ze volgde een opleiding tot christelijk jongerenwerker en werkt nu in twee kerken. Haar inzegening vond plaats tijdens een lockdown. ,,Ik vond het jammer dat alleen mijn vriend en een ouderling aanwezig waren in de verder lege kerk. De gemeente volgde de dienst online. Het zegenlied dat de jongerenband voor me zong, trof me diep, al was het niet live in de kerk, maar online. Dat vergeet ik niet meer.”

BELEID De kerk telt 250 jongeren tussen nul en 25 jaar. Jenitha zet zich in voor ongeveer 95 jongeren tussen de elf en negentien jaar, waarbij ze zich vooral richt op jongeren vanaf zestien jaar. ,,Zij verdienen een vaste activiteit en plek waar zij zich gezien en gekend weten door ons en door Jezus.” De afgelopen periode boog Jenitha zich over beleidsstukken. ,,Juist deze tijd was zeer geschikt om na te denken over onze dromen en hoe we die vanaf september uitvoeren. Ik verheug me op het ontmoeten van de jongeren. Het lijkt me leuk om ze in kleinere groepen te leren kennen door samen te koken en eten. Of dat we op kamp gaan en los komen van het gewone dagelijkse leven. Het gaat om activiteiten waarmee we door persoonlijker contact elkaar zien.” 

AFWISSELING Bastiaan voelt zich thuis in deze gemeente waar dan weer een band, dan weer de organist de samenzang leidt. Eigentijdse liederen vullen vaak de zaal en de liturgie volgt niet altijd een strak omlijnd plan. ,,Wij hebben twee diensten op zondag. De ochtenddienst is gericht op gezinnen met jonge kinderen en jongeren. De middagdienst kent een rustiger karakter.” Daarnaast organiseert de gemeenten speciale diensten om de saamhorigheid te vergroten. Denk aan jongerendiensten, speciale gasten en diensten waar in plaats van een preek ruimte is voor discussie en gesprek. We gaan regelmatig in gespreksgroepen uit elkaar om het thema met elkaar te bespreken.

advertentie
advertentie