Ruslan hoopt ooit terug te keren naar Oekraine en neemt dan lessen uit Nederland mee
Ruslan hoopt ooit terug te keren naar Oekraine en neemt dan lessen uit Nederland mee Irene van Valen
HOUTEN ZIJN WE SAMEN

Ruslan Forostianov: ,,Ik wil een brug slaan tussen Oekraïne en Nederland”

27 december 2022 om 09:34 Mensen

HOUTEN Hij wil een brug slaan tussen Oekraïne en Nederland en wil jongeren leren hun dromen te volgen. Hij ziet verschillen tussen beide landen en gelooft dat we van elkaar kunnen leren. Op de vraag wat wij het best kunnen doen voor Oekraïners in Houten, zegt Ruslan Forostianov: ,,Luister naar onze verhalen. Dat helpt ons.”

HOUTEN ZIJN WE SAMEN
Om de week is er op HoutensNieuws.nl een Zaterdagportret te lezen, een serie portretten van mensen die zich inzetten voor Houten. Deze twee weken kunt u online een aantal van de portretten teruglezen onder de titel ‘Houten zijn we samen’.
Vandaag een interview met Ruslan Forostianov, eerder geplaatst op 26 maart 2022.

Ruslan is 37 jaar, getrouwd met Valeria en heeft een dochter van vier maanden. Acht jaar geleden verliet hij Oekraïne. ,,Ik werkte in de ICT voor een Amerikaans bedrijf en mistte afwisseling. Ik wilde beter Engels spreken en andere culturen ontdekken.” Ruslan viel voor Nederland omdat we naast het Nederlands ook Engels spreken en een mooie cultuur hebben. Zoekend naar werk ontdekte Ruslan The Hyve dat onderdeel was van het Utrecht Inc.-programma. ,,Utrecht Inc. is een organisatie die jongeren helpt in het starten van een bedrijf. The Hyve maakt software voor bedrijven die medicijnen produceren. Er heerste een gezellige en inspirerende sfeer. Ik werkte er bijna acht jaar tot het bedrijf dat ondertussen 35 mensen in dienst had, mij te groot werd. Ik wilde zelfstandig ondernemer worden.” Met de opgedane ervaring zocht Ruslan hulp bij Utrecht Inc. en ontmoette een Nederlander en Bulgaarse. Zij werkten samen aan een startup, een jong bedrijf dat met nieuwe technologie en ideeën snel wil groeien. Ze vonden echter geen geschikt product op de markt.

WERK Ruslan besloot samen te werken met Pieter, een oud collega die nu als ZZP’er werkt. ,,Ik ben software ontwikkelaar in bedrijven die zich bezighouden met gezondheid en medicijnen. Het geeft me de vrijheid om werk te doen dat ik leuk vind en het helpt me in mijn persoonlijke groei. Het geeft veel voldoening.” Ruslan wil een opleiding bedrijfskunde volgen om op een hoger niveau te werken. Naast dit alles is hij ook een mensen-mens. ,,Ik ben graag onder de mensen en luister graag actief naar hun verhalen. Door anderen te leren kennen groei ikzelf.” Het oefenen van de taal is daarin zijn wens. Engels is door zijn werk geen probleem. Het Nederlands leert hij in het Taalhuis. ,,Ik vind Nederlands een mooie taal. Ik vind het niet moeilijk, zoals ik anderen hoor zeggen. Alle talen hebben lastige regels.”

Wij willen dat onze dochter buiten kan spelen, zonder dat wij steeds bang hoeven zijn dat iets mis gaat

THUIS Het was tijdens een bezoek aan zijn moeder in centraal Oekraïne dat Ruslan via Tinder een Oekraïense vrouw ontdekte die blijkbaar in de buurt woonde en bevriend was met twee Nederlandse vrienden. ,,Ver weg van Utrecht besefte ik hoe klein de wereld is. Na twee jaar verkering trouwden wij. Dat is nu drie jaar geleden.” Het paar woont sinds een jaar in Houten. ,,Er hangt hier een goede en veilige sfeer. De balans tussen ouderen en jongeren is goed. De straten zijn netjes en opgeruimd en de wijken zij kindvriendelijk. Wij willen dat onze dochter buiten kan spelen, zonder dat wij steeds bang hoeven zijn dat iets mis gaat.”

WERELDBURGER Ruslan wil een brug zijn tussen zijn thuisland Oekraïne en Nederland. ,, Ik ben een wereldburger en vrij om te gaan waar ik wil. Als de oorlog voorbij is wil ik helpen in de opbouw en ontwikkeling van het land. Mijn missie is jongeren te helpen om de regie over hun leven in eigen hand te nemen en betere leiders te worden. Alleen dan kunnen zij een verschil maken. Dat begint al in de rol van zoon, echtgenoot en vader. Dan al kun je elkaar helpen en inspireren. Het is goed dat mensen de ruimte krijgen om hun dromen te ontdekken en na te denken hoe ze die willen bereiken. Ik wil anderen leren wat ik zelf deed: je hart te volgen.”

Het is goed dat mensen de ruimte krijgen om hun dromen te ontdekken

GELD Het starten van een bedrijf is in Nederland een duidelijk proces en onduidelijkheden zijn met hulp op te lossen. Dat neemt Ruslan graag mee naar Oekraïne. ,,Het hebben van geld is een belangrijk onderdeel om een zaak te beginnen en is daarmee iets positiefs in Nederland”, zegt Ruslan. ,,In Oekraïne geloven mensen dat geld mensen bederft. Het verschil in armoede en rijkdom is daar groot al groeit onder de jonge ICT’ers het aantal middeninkomens. Oligarchen verkrijgen op oneerlijke wijze meer geld, waar de harde werker met moeite zijn geld verdient. In Nederland lijken die verschillen minder groot. Het geld wordt eerlijker verdeeld.”

OPENHEID Wat betreft gedrag vindt Ruslan Oekraïners opener. Zij leven meer met elkaar samen. Oekraïners hebben de afgelopen jaren een groter gevoel van samenwerking en elkaar helpen ontwikkeld. De probleem van de ander is ook hun probleem. Nederlanders lijken meer op zichzelf gericht te zijn. ,,Toch leven we samen op deze planeet. De wereld wordt mooier naarmate we naar elkaar omkijken en om elkaar geven. Al heeft dit vast en zeker te maken met de geschiedenis. Oekraïners maakten van een kaal land een maatschappij waar de leider democratisch gekozen werd. We stonden op na een zware depressie. Daarmee voelt ieder zich verantwoordelijk voor het land en staat ervoor. Belangrijk is dat we kunnen kiezen voor die leider die goed is voor het land en zijn volk. Ik geloof in de jongere generatie wereldburgers die contact maakt met andere landen en goed beleid invoert. Beleid waar het hele land mee gediend is en niet alleen zijzelf. Dat is het land Oekraïne waar ik voor wil staan.”

Wat nu in Oekraïne gebeurt, is moeilijk te doorgronden als je leeft in veiligheid

LUISTEREN In zijn droom voor Oekraïne neemt Ruslan de ervaringen mee die hij opdeed in Nederland. ,,Ik zie de Nederlandse cultuur terug in oude gebouwen. Zij houden de voorouders en geschiedenis levend. Dat geeft een soort rust en zekerheid. Ik vind Nederlanders soms te relaxed. Dat herken ik niet in Oekraïners. Wij zijn alerter en banger. Dat heeft te maken met meer dreiging. In de Tweede Wereldoorlog is bij jullie veel vernield, maar in andere landen veel meer. Dat maakt volken angstiger. Wat nu in Oekraïne gebeurt, is moeilijk te doorgronden als je leeft in veiligheid. Wat nodig is, zijn mensen die willen luisteren naar de zorgen en verhalen van Oekraïners. Hij roept op te delen en helpen waar we kunnen. ,,Het doet mij pijn als mensen zeggen dat zij niets willen doen, omdat zij tegen de oorlog zijn. Dat ben ik ook. Maar er is oorlog en niets doen is geen keus.”

VLUCHTEN De vrouwelijke familieleden van Valeria ontvluchtten het land. De mannen moesten blijven. De familie van Ruslan kiest ervoor in Oekraïne te blijven. ,,Het waren vreselijke dagen toen wij door uitgevallen stroom en internet niets van hen hoorden. Het eten raakt op en zij zijn bang hun leven te verliezen. Mijn broer vluchtte uit Kiev naar mijn moeder in centraal Oekraïne. Daar wordt weinig gevochten. Zaterdag vertel ik in het Theater meer over mijn broers verhaal (tijdens de Benefietavond, red). Zoals het schild dat zij maakten rondom hun kindje en het briefje dat zij onder de kleding verstopten met de gegevens waar het kind heen moest als het als enige overleefde. Hun zoon van acht zag de vele doden langs de weg liggen. Hij praat er steeds over. Het zijn vreselijke verhalen, maar we willen ze vertellen, we willen delen.”

Door Irene van Valen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie