Toke van Telgen
Toke van Telgen GroenLinks

Raadspraat - Ongehoorde stemmen

6 november 2023 om 10:19 Opinie Raadspraat

Nu heel Nederland in de ban staat van de verkiezingen, is de gemeente Houten ondertussen hard aan het werk met iets minstens zo belangrijks: de begroting. Want er komen moeilijke jaren aan voor de gemeente Houten, we weten nu al dat er te weinig geld is. Hoe beslis je wat er minder kan?

We beginnen met schaven: efficiënter werken en geen extraatjes. Vervolgens overleggen: wat zijn de effecten als we iets minder doen? En hoe erg is dit? Bij moeilijke beslissingen is het extra belangrijk om zoveel mogelijk stemmen te betrekken. Gesprekken over: wie raken we als er minder specialistische jeugdhulp aangeboden wordt? En is het echt een prioriteit dat alle stoepen compleet onkruidvrij zijn?

Dat gesprek gaan we in Houten het komende jaar met elkaar aan, en dat is goed. Toch zit ik met iets. De effecten gaan namelijk niet alleen over de mensen nu. Ze gaan veel verder. Maar de jeugd van de toekomst kan niet meepraten over bezuinigingen nu in de jeugdzorg. De stem van de toekomstige inwoner die nu geen woning kan vinden praat niet mee over de nieuwe wijkinrichting. En de natuur kan niet meepraten over de effecten van bijvoorbeeld het uitstellen van een stikstofaanpak.

Deze ongehoorde stemmen zijn niet zo luid, maar zeker van belang! Ik zie het ‘horen van het algemeen belang’ als de functie van de politiek. Daarom voel ik me zo thuis bij GroenLinks (en PvdA); we zetten ons in voor mens, dier én natuur. Dus, ook bij bezuinigingen kunt u erop rekenen dat wij een stem geven aan wie anders ongehoord blijft. Laat ook uw stem horen, in onze gemeente maar natuurlijk ook bij de aankomende verkiezingen. Voor uzelf en voor degenen zonder stem. Samen kan het.

Toke van Telgen, raadslid GroenLinks 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie