Lauren Zwemer
Lauren Zwemer SGP
RAADSPRAAT

Gestreden voor onze vrijheid

24 mei 2023 om 08:05 Opinie

Dat ik op 20-jarige leeftijd raadslid mag zijn is op zichzelf al bijzonder. Maar tijdens de herdenkingen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei in het buitengebied van Houten, werd ik geraakt hoe bijzonder dit werkelijk is. Jongeren van mijn leeftijd zijn omgekomen voor de vrijheid waarin wij nu mogen leven.

Op de zonnige middag van 4 mei fietste ik naar de Goyerbrug waar het monument voor een neergestorte Britse bommenwerpen staat (vlak bij Nachtdijk 25). Ik wist vrijwel niks van het neerstorten van deze bommenwerper, maar tijdens de herdenking leerde ik meer over deze tragische gebeurtenis. Ik wist wel dat de Tweede Wereldoorlog wreed was en veel jonge jongens vielen, maar nu sprak het mij persoonlijk aan. De piloot van de Short Stirling, Thomas Edward Emberson, was 20 jaar toen hij met zijn vliegtuig en zes andere bemanningsleden neerstortte bij ’t Goy. In de nacht van 5 mei 1943 kwamen zij om voor de vrijheid in ons land en ook onze gemeente. Als die vrijheid er niet was geweest was ik, op dezelfde leeftijd als Thomas Edward Emberson, geen raadslid geweest in onze gemeente. Omdat wij de vrijheid onder andere te danken hebben aan oorlogsslachtoffers, hebben wij de plicht hen te blijven herdenken.

Zo strijden er in deze wereld nog steeds jonge jongens voor vrijheid in hun land of in een ander land. We denken dan aan de strijders in Oekraïne in een oorlog in hun vaderland en op ons continent. Maar ook in zoveel andere landen op deze wereld is sprake van oorlog en geweld. We hopen en bidden dat er in deze landen ook vrede en vrijheid mag zijn, zoals wij dat in ons land al kennen vanaf 1945. Helaas zien we nog zo weinig van vrede in deze wereld.

Na de herdenking in ’t Goy reed ik door naar de herdenking op de begraafplaats van de Dorpskerk in Schalkwijk. Daar op het graf van de 22-jarige Edward Davies Meredith werd het duidelijk waar we de vrede en veiligheid moeten zoeken. Op zijn graf staat namelijk: In Jesus’ keeping our Teddy is safe today; Veilig in Jezus’ armen.

Lauren Zwemer, raadslid SGP-Houten

laurenzwemer@sgp-houten.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie