Anneke Dubbink
Anneke Dubbink PvdA

Raadspraat - Aanpakken

6 september 2023 om 08:26 Opinie Raadspraat

Op 1 september is de herfst begonnen, wie weet kunnen we nog genieten van een mooie nazomer. De tweede kamer verkiezingen in november zorgen in elk geval voor verhitte discussies. Wat de uitkomst ook wordt, het is van grote invloed op onze gemeente: worden de problemen van de wooncrisis, het klimaat, fatsoenlijk asielbeleid nu eindelijk opgepakt? Want problemen écht oplossen dat is wat de meeste mensen -terecht- van de politiek verwachten.

In Houten pakken veel inwoners zelf de handschoen op om problemen op te lossen. Zo is er onlangs dankzij vrijwilligers de FIX-brigade gekomen om woningen te verduurzamen, worden er voedselkastjes geplaatst om verspilling tegen te gaan en is er geld opgehaald om het zwemuurtje voor mensen met een beperking zeker te stellen. Fantastisch!

De gemeente moet natuurlijk zelf ook aan de bak om problemen op te lossen. Dat schiet in onze ogen niet op. We kunnen vaak niet volgen waarom het college op de rem trapt. Zo moest er persé een onderzoek komen of Jongerencentrum Enter gesloopt kon worden. Slopen is een onzalig idee en dat bleek ook uit het onderzoek dat in juli is afgerond. Renoveren is toch de betere optie. Daar zijn we blij mee, maar dat het lekkende gebouw aangepakt moest worden was al ruim 2 jaar bekend. Waarom het allemaal nog eens 1,5 jaar moest duren is voor ons een raadsel.

Aan de andere kan voert dit college het tempo op waar je meer rust zou verwachten. Zo worden in het najaar inwoners van Houten betrokken bij plannen hoe we energieneutraal moeten worden. We zijn een heel groot voorstander van burgerparticipatie, maar doe het dan wel goed! De ervaring leert dat inwoners die toch al van zich laten horen, via petities of inspraakavonden vaak oververtegenwoordigd zijn en je je vooral moet richten op mensen die zich niet zo snel aanmelden om een goede vertegenwoordiging van de inwoners in Houten te krijgen. Bij het burgerberaad over energie zijn 12 inwoners met een VMBO achtergrond terwijl er 34 nodig waren voor een goede vertegenwoordiging. Inwoners met MBO, HBO en Universitaire achtergrond zijn met 138 vertegenwoordigd. Die verhouding zou voor ons reden zijn om een tandje bij te zetten, maar dit college stapt daar zonder probleem overheen, want men wil in september van start. Onze zorg is dat de stem van sommige inwoners daardoor meer doorklinkt dan van anderen.

U mag van ons verwachten dat we college achter de broek blijven zitten zodat elke stem gehoord wordt, want Houten is van iedereen.

Zijn er onderwerpen die u bezig houden en waar u zich zorgen over maakt? Bel of mail ons, we gaan graag met u in gesprek!

Anneke Dubbink

fractievoorzitter PvdA Houten

Annekedubbink.pvda@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie