Anneke Dubbink
Anneke Dubbink PvdAHouten
raadspraat

Je stem laten horen

10 mei 2023 om 08:11 Opinie Raadspraat

In 2021 is voor het eerst in onze gemeente een referendum gehouden, over de Ruimtelijke Koers, u herinnert zich dat wellicht nog wel. Of je nu blij, boos of verdrietig over de uitkomst van de referendum was, we realiseerden ons in de raad dat het proces niet vlekkeloos was verlopen. Niet zo gek, het was niet alleen de eerste keer, maar ook de voorschriften voor het houden van een referendum dateerden uit 2006 en waren eigenlijk verouderd. Zo bleken we alleen maar voor of tegen de héle Ruimtelijke Koers te kunnen stemmen, terwijl de meeste tegenstanders vooral tegen hoogbouw waren en niet tegen vele andere plannen die in het 400 pagina’s tellende stuk stonden. Het is jammer maar helaas, maar de plannen zijn daardoor wel allemaal in de prullenmand beland. En dat terwijl het referendum zo’n mooi instrument kan zijn. Een referendum is bedoeld om meer inwoners bij de besluitvorming te betrekken en draagvlak te krijgen voor politieke beslissingen. Het kan zorgen voor grotere legitimiteit van en meer vertrouwen in de democratie. In tijden waarin de afstand van politiek en burger groter lijkt te worden, kan het referendum als een waardevol middel dienen om de kloof te dichten.

Overal waar beslissingen vallen, zijn keuzes mogelijk om mensen mee te laten denken en hun opinie mee te laten tellen. Een referendum kan er voor zorgen dat inwoners actief deelnemen aan het publieke debat over zaken van gemeenschappelijk belang. Het geeft de mensen de mogelijkheid directe bijdrage te leveren aan de politieke besluitvorming. Maar het moet dan wel meer zijn dat een simplificatie van een voorstel dat geen recht doet aan de materie en het algemeen belang. Het belang van een referendum zit vooral in het proces en de aanloop naar het uiteindelijke moment dat je een voor- of tegenstem uitbrengt.

Houten heeft de referendumverordening nu in een nieuw en veel passender jasje gestoken. Daar zijn we als PvdA blij mee. Het is een mooi democratisch instrument om inwoners het vertrouwen te geven mee te kunnen denken in bestuurlijke afwegingen. En snappen wat er leeft, recht doen aan wensen, verlangens of zorgen is de essentie van de politiek waar de PvdA voor staat.

Wilt u meer weten over het referendum of andere onderwerpen die u bezig houden? We gaan graag met u in gesprek!

Anneke Dubbink
fractievoorzitter PvdA Houten

Annekedubbink.pvda@gmail.com

Houten.pvda.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie