V.l.n.r. Anja, Remke en Pieter op de plek waar Tuin der Tuinen binnenkort ontstaat
V.l.n.r. Anja, Remke en Pieter op de plek waar Tuin der Tuinen binnenkort ontstaat Irene van Valen

Tuin der Tuinen: van verstening naar vergroening

Natuur en milieu

HOUTEN Tussen basisschool de Vlinder en nieuwbouwproject de Kiem van Houten ontstaat een stukje paradijs op aarde als het aan Pieter Stam, Anja Roubos en Remke Perk-Jansen ligt. Zij zijn drie kernteamleden van Tuin der Tuinen waar biodiversiteit, sociale cohesie en educatie samenkomen.

Irene van Valen

Op zaterdag 2 april worden tussen 09.00-12.00 uur de eerste bloemdragende heggen in de tuin geplant. Zij vormen de afbakening tussen de gemeentegrond en de tuin. Na het plaatsen van de heggen richten de inwoners de tuin in en hopen eind mei alle beplanting erin te hebben.

EILANDEN De tuin bestaat uit vier eilanden met een open karakter. In het eerste stuk staat een oude vlier met daaromheen een perkje met bloemen en kruiden. Het tweede eiland bestaat uit vier verhogingen die staan voor de seizoenen. Daarop bloeien gedurende het hele jaar bloemen. Het derde eiland is de ontmoetingsplein waarin tegels en bloemen samenkomen. Het vierde eiland wordt ingericht voor kinderen en educatie met ruimte voor bijvoorbeeld een wilgenhut en misschien ooit een waterpomp. De tuin leent zich voor educatieve activiteiten voor basisscholen, voor Struinen in de Tuinen en om elkaar te ontmoeten in het groen en het kan dienen als locatie voor leerprojecten voor leerlingen van Yuverta en Groene Maatjes. ,,Zelf leerden wij veel van imker Ronald Verbeek en van Peter van Wieringen van de gemeente”, zei Anja.

TERUGBLIK Het idee van deze Tuin der Tuinen ontstond tijdens een buurtborrel toen de bouwplek nog een maisveld was. Remke vertelde: ,,Dat er gebouwd moest worden begrepen we, maar dat er een parkeerplaats kwam tussen de basisschool en het appartementencomplex begrepen we niet. Buurtbewoners bedachten het idee van een tuin voor ontmoeting, educatie en biodiversiteit en het leveren van een positieve bijdrage aan de wijk.”

NIEUWSGIERIG Een buurman plaatste een bord met de tekst: Tuin der Tuinen - hier begint het. Dat leidde tot nieuwsgierige voorbijgangers. ,,Het werd al een plek van ontmoeting voordat het bestond. Daarom geloofden wij in ons plan en onze invloed om die tuin te verwezenlijken”, zei Pieter. Na positieve besprekingen met de gemeente en de aannemer bedachten zij een plan en wonnen de prijs de Groene Keus 2018 van het Duurzaamheidsfonds Houten. Hand in hand met de gemeente, de projectontwikkelaar, oude en nieuwe buurtbewoners, wethouder Hilde de Groot en verschillende Houtense organisaties werkten zij een plan uit voor de tuin. Door hen veranderden bouwtekeningen waarmee aan de andere kant van het appartementencomplex ruimte voor de parkeerplaats ontstond. ,,Ons idee van een perkje werd een parkje”, zie Anja.

INVLOED Voor de drie kernteamleden bracht de samenwerking tussen zoveel partijen veel positiviteit en plezier in het samen optrekken. Naast alles wat zij leerden, ontdekten ze dat een paar mensen weldegelijk invloed hebben op wat de gemeente doet. Voorlopig zetten zij zich in voor de aanleg voor hun Tuin der Tuinen en is het wachten op de officiële opening.

Toekomstig Tuin der Tuinen gezien vanaf de andere kant, bij het vierde  eiland
advertentie