Willianne Vonk ontvangt uit handen van Saskia Hogedoorn haar gewenste boompjes.
Willianne Vonk ontvangt uit handen van Saskia Hogedoorn haar gewenste boompjes. Richard Thoolen

NK Tegelwippen komt van de grond

28 maart 2022 om 11:56 Natuur en milieu

HOUTEN Zaterdag vond de Houtense aftrap van het NK Tegelwippen plaats op ‘t Rond. In een gezamenlijke actie met Houtense BIJzaken waren burgers uitgenodigd om tegels uit hun tuin te halen en in te leveren. In ruil daarvoor mocht men boompjes naar keuze in ontvangst nemen.

door Richard Thoolen

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’ en wordt gesterkt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Ons Water. Meer dan 100 gemeenten nemen deel aan deze competitie die loopt van 21 maart tot 31 oktober van dit jaar.
Namens gemeente Houten kwam wethouder Sander Bos de aftrap nemen en de eerste boompjes uitdelen. Bos: ,,Als gemeente ondersteunen wij deze mooie actie. Wij vinden het belangrijk dat er meer groen en minder steen in onze gemeente komt. Dat voorkomt hittestress, gaat wateroverlast tegen en is goed voor de biodiversiteit. Daarom willen we onze inwoners enthousiast maken voor het ontstenen van hun tuinen. Maar de gemeente doet zelf ook mee. Wij hebben ons ten doel gesteld om dit jaar 2500 m2 te ontstenen. Op veel plaatsen binnen Houten zijn we daar al mee bezig.”

ACTIE Namens Houtense BIJzaken werd de aftrap verzorgd door Ronald Verbeek, Saskia Hogedoorn en haar zoon Duco. Verbeek: ,,We zijn blij met deze actie en dankzij de steun van de provincie en Groen aan de buurt konden we meer dan 1000 boompjes van 11 verschillende soorten krijgen om uit te delen.” De actie bleek een groot succes. Al voor de geplande openingstijd van 10.00 uur stond er een rij van mensen die er zeker van wilden zijn dat zij de door hen gewenste boompjes konden bemachtigen. Verbeek: ,,We hebben tegen de 800 boompjes uitgedeeld. Het meest populair waren de zwarte bes, de Gelderse roos, de liguster en de vuilboom. Voor de vuilboom moest ik wel wat extra reclame maken omdat die zijn naam niet mee heeft. Ook ben ik blij dat we op deze manier iets voor de bijen konden doen.”

ADVIES Hogedoorn: ,,Mensen kwamen niet alleen boompjes halen, maar wilden ook advies hebben. Hoe groot worden ze? Waar kan ik ze het beste planten? Moeten ze veel of weinig zon hebben? Kun je de bessen eten? Welke insecten komen er op af? Ik vond het leuk om de mensen zo te kunnen helpen.”

REACTIES
Willianne Vonk kwam met dochter Kyra om 5 boompjes te halen. ,,Wat een leuk initiatief! Ik heb eerst onderzoek gedaan op internet. Ik wil graag meer vogels in mijn tuin krijgen en mooie bloesem.” Mevrouw Albertema: ,,Ik woon in Schalkwijk in het buitengebied. We hebben daar plek zat. De tegels die ik verwijderd heb wegen 40 kilo per stuk en heb ik daarom niet meegenomen.” Gelukkig voldeed een foto ook.

STAND Houten bevindt zich met haar 50.000 inwoners in de middengroep en staat daar op de 12e plaats. Om een betere score te behalen worden mensen verzocht het aantal gewipte tegels door te geven via de website www.nk-tegelwippen.nl


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie