Rob de Vrij laat een minivariant van een fruitmandje zien. De echte mandjes bevatten 7 soorten fruit.
Rob de Vrij laat een minivariant van een fruitmandje zien. De echte mandjes bevatten 7 soorten fruit. Irene van Valen

Twaalfjarige zakenman uit Houten, Rob de Vrij, staat voor fruit

14 februari 2022 om 11:53 Overig

HOUTEN De twaalfjarige Rob de Vrij verkiest het verkopen van fruitmandjes boven het bezorgen van de krant. Het is door zijn moeder Christie de Vrij, voorfietser van Fietsen voor mijn Eten, dat hij van fruit werk maakt. ,,Eigenlijk werken mijn moeder en ik samen. Ik ben daar dankbaar voor”, zegt hij trots.

Irene van Valen

Rob is de jongste van drie zoons. Hij zit in de tweede klas van het VWO op de Heemlanden. Gym en talen zijn de favoriete vakken van Rob. ,,In mijn vrije tijd ben ik graag buiten met mijn vrienden. Dan voetballen we op een veld in de buurt of we chillen wat.” Rob speelde jarenlang voetbal in ’t Goy. Hij bleef daar spelen, al woonde hij met zijn ouders en broers al langer in Houten Zuid. Twee jaar geleden stapte hij over naar F.C. Delta Sports en speelt nu in het eerste team voor spelers onder de dertien jaar. ,,Ik wil graag profvoetballer worden al is kans dat ik zo ver kom natuurlijk heel klein.”

DANKBAAR Robs broer Cas was op zoek naar een nieuw baantje, waarop zijn moeder het idee bedacht om fruitmanden te verkopen aan mensen uit de buurt. Toen hij daar een half jaar later mee stopte, nam Rob het over. ,,Het bezorgen van Weekendfruit vind ik leuker dan de krant bezorgen. Mensen zijn blij met fruit en vinden het een mooi cadeau. Ik ontmoette ondertussen op een adres alle gezinsleden, want de ene week deed de een open en een andere week de ander. Soms zoekt mijn moeder een recept bij het fruitmandje.” Hoe dan ook geniet Rob van de blijdschap en dankbaarheid van mensen die hij ontmoet tijdens het bezorgen van de mandjes. Dat maakt hem dan weer blij. Zelf moet hij er voor heen en weer fietsen, want hij kan niet teveel mandjes tegelijk meenemen. Zo krijgt hij zelf extra beweging.

FRUIT ,,Ik vind fruit lekker. Het is een gezonde snack”, zegt Rob. ,,Aardbeien en frambozen vind ik het lekkerst, want die zijn zacht en zoet. Ze groeien bij ons in de moestuin achter in de tuin. Het zijn er niet genoeg om als gezin van te eten, maar ze direct van de plant opeten vind ik lekker. Als we er met ons allen van willen genieten, moeten we een bak aardbeien kopen in de winkel.” Rob merkt dat hij energie krijgt van fruit. ,,Het is niet zo dat ik er de hele dag energie door krijg, maar als ik me slap voel en een appel eet, voel ik me echt even beter. Fruit is natuurlijk sowieso gezonder dan snoep. Dat eet ik ook wel hoor, maar vitaminen zijn belangrijker.”

advertentie
advertentie