Echtpaar Holman genoot van het bezoek van burgemeester Gilbert Isabella
Echtpaar Holman genoot van het bezoek van burgemeester Gilbert Isabella Irene van Valen

Fré en Tineke Holman - van Reijn: ,,Communicatie is het geheim van 65 jaar getrouwd zijn”

Mensen

HOUTEN Op 23 april waren Fré en Tineke Holman - van Reijn 65 jaar getrouwd. Op die dag trouwde hun kleindochter. Burgemeester Gilbert Isabella zei: ,,Als de datum bepalend is voor het verloop van hun huwelijk, halen zij ook de 65 jaar. U bent het goede voorbeeld.”

Irene van Valen

,,Op naar de 70 jaar”, zei Isabella. Waarop Tineke antwoordde: ,,Als het zo moet zijn, zien we u over vijf jaar weer. Maar van mij hoeft dat niet. We zijn nu 90 en 89 jaar oud en dingen ondernemen is lastiger. Onze wereld wordt kleiner.”

OORLOG Fré en Tineke zaten als tienjarigen bij elkaar in de klas in Voorburg. Het leidde tot hun huwelijk. De oorlog lag achter hen, maar de herinneringen bleven tot op de dag van vandaag levend. Tineke maakte twee bombardementen van dichtbij mee: ,,De huidige oorlog in Oekraïne en het maandelijkse luchtalarm raken ons nog altijd.”

WERK Beide echtelieden gingen naar de middelbare school en studeerden door in de talen en de exacte vakken. Terwijl Tineke op kantoor werkte, volbracht Fré zijn dienstplicht bij de marine en voer op het vliegdekschip de Karel Doorman. Hij kwam in New York, Canada, Noorwegen en Casablanca. ,,Velen emigreerden toen, maar wij niet. Zo veelbelovend vond ik het niet”, zei Fré. Vervolgens werkten beide bij de bank. Tineke bij Heldring & Pierson en Fré bij de Friesch Groningsche Hypotheekbank. Later verhuisde die van Amsterdam naar Utrecht. Het paar verhuisde in 1986 via Amstelveen naar Houten.

KINDEREN Zij kregen drie dochters, waarvan de jongste doof met autisme geboren werd. Het drukte een grote stempel op het gezin. Zij vonden in de natuurgeneeswijze de beste zorg voor het gezin. Daarnaast waren zij geïnteresseerd in filosofie en ontwikkelden zich daarin verder. Het paar deed veel vrijwilligerswerk. Fré reed voor Tafeltje Dekje en was secretaris bij ouderenkoor Animo, waar zij samen zongen. Tineke gaf in Amsterdam les op de school voor filosofie, was 7 jaar mantelzorger voor haar moeder in Den Haag en werd in Houten taalvrijwilliger en vrijwilliger bij het Rode Kruis en het Cursusproject. 

GEHIEM Fré en Tineke vonden elkaar door naar elkaar te luisteren en te communiceren. ,,Dankzij onze liefde voor elkaar kunnen wij als team ons leven zo lang delen.”

advertentie