Joop en Rie genoten van het bezoek van Burgemeester Gilbert Isabella
Joop en Rie genoten van het bezoek van Burgemeester Gilbert Isabella Irene van Valen

60 jaar is onze prestatie

Mensen

HOUTEN Joop en Rie van Pelt vierden 15 februari hun 60-jarig huwelijk. Een dag later werden zij vereerd met een bezoek van burgemeester Gilbert Isabella. ,,Ik zei altijd dat we de zestig jaar moesten halen. We hebben ons best gedaan”, zei Rie tijdens zijn bezoek. ,,Het is onze prestatie”, vulde Joop aan.

Irene van Valen

Het is 62 jaar geleden dat de nu 83-jarige Joop en de 81-jarige Rie elkaar leerden kennen. Hij is geboren in Schalkwijk en zij in Amsterdam. Zij kregen een dochter en twee zoons, acht kleinkinderen, twee achterkleinkinderen en verwachten een derde achterkleinkind. Het was door de inspanningen van hun kinderen dat het paar op 15 februari 97 kaarten van familie, vrienden en kennissen ontving. ,,Ik werd er emotioneel van toen ik al die kaarten zag. Wat een verrassing”, zei Joop.

KERK Het paar trouwde voor de wet om zich in te kunnen schrijven voor een huis. Nadat zij die vonden, trouwden zij op 5 juli voor de kerk. ,,Het kerkelijk huwelijk telt voor ons als huwelijksdatum. Als oudste zoon uit een gezin van twaalf kinderen trouwde ik het eerst. Na mij trouwde de een na de ander. Tot de coronacrisis organiseerden wij ieder jaar nog een broers-en-zussen-dag. Door corona en onze leeftijd wordt dat lastiger. Het lijkt me leuk eens met elkaar ergens te gaan eten.”

CHAUFFEUR Het leven van Joop en Rie ging niet over rozen. Joop werkte in Utrecht, maar als astmapatiënt was het niet gemakkelijk. ,,Ik moest per dag bekijken wat ik kon. Tot in 1974 een deel van mijn long operatief werd verwijderd. Ik kwam er als herboren uit, maar mijn baas ontsloeg me, waardoor ik te maken kreeg met de WAO.” Met drie kleine kinderen viel dat zwaar. Joop vond werk als chauffeur van kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking en reed 30 jaar met plezier rond. ,,Alleen al als die kinderen me aankeken, wist ik waar ik het voor deed. Ik sloot hen en dit werk in mijn hart.”

LESGEVEN Omdat het geld niet binnenstroomde, maakte Rie van haar hobby haar werk en gaf breilessen bij mensen thuis. Ze werd benaderd door het bedrijf waar zij zelf haar breimachine had gekocht. Omdat Rie naast de zorg voor haar kinderen zoveel mogelijk werkte, kon het gezin extra dingen doen, zoals op vakantie gaan. Dat werd erg gewaardeerd. ,, Ik deed altijd wat bij me paste. Ook naaide en breide ik veel kleding voor het gezin”, zei Rie. Naast breilessen gaf ze typlessen bij Scheidegger. Eerst aan volwassenen en later aan kinderen, waar Joop enorm veel respect voor had. ,,Ik zou nooit les kunnen geven aan zo’n groep kinderen. Liever repareerde ik de typemachines.”

ONTSPANNING Sinds 1980 woont het paar in Houten en had al snel een volkstuin. Deze ligt nu aan de Binnenweg. Rie wist goed raad met de groente en het fruit dat van het land kwam. ,,Inmiddels heb ik er een kas op staan. We hebben de helft van het stuk land dat ik had, want het gaat allemaal wat moelijker. Stoppen wil ik niet, want de beweging is gezond”, zei Joop. Naast deze beweging wandelt het paar iedere dag. Samen bezoeken zij graag Theater Aan de Slinger. In 45 jaar tijd bezochten zij met de caravan alle landen in West-Europa met Italië als favoriet land. De laatste keer dat zij Italië bezochten was met de trein rond hun 55-jarig huwelijk. Zij gingen er heen om afscheid te nemen van de buitenlandse vakanties. Sindsdien verbleven zij met de caravan vaak aan de kust in Nederland. Tot vorig jaar Joop een keer opstond en zei: ,,De caravan gaat weg.” Dit had te maken met het feit dat het te zwaar werd om de voortent van de caravan af te halen. ,,Het is nou eenmaal zo dat niet alles meer kan. Het is goed”, zei Rie.

DICHTBIJ Het feit dat de kinderen in Houten en in Tiel wonen, doet het paar goed. Ella woont erg dichtbij zodat zij gemakkelijk kan helpen als het nodig is en woont ver genoeg weg om ieder een eigen leven te hebben. Dat bevalt goed. Isabella merkte tenslotte op: ,,Jullie hadden een mooi leven en deelden mooie herinneringen. Nu mogen jullie rustig aan doen en genieten van samen zijn.” Hij nam afscheid van het echtpaar met de woorden: ,,Tot over vijf jaar.”

advertentie