Jorick de Bruijn in zijn kantoor van JDB FIT
Jorick de Bruijn in zijn kantoor van JDB FIT Joep von Berg

‘Afvallen is net als topsport’

1 februari 2022 om 16:02 Overig

HOUTEN Al zo’n drie jaar biedt oud-topsporter Jorick de Bruijn (31) uit Houten de helpende hand als iemand wil afvallen: zijn of haar voedingspatroon wil veranderen. Sinds 1 januari doet hij dat onder de bedrijfsnaam JDB FIT Voeding en Fitness. Intensieve en persoonlijke begeleiding is zijn handelskenmerk.

Chris Reinders

En daarmee onderscheidt hij zich van een ‘gewone’ diëtist, verduidelijkt Jorick in zijn stijlvolle kantoor aan de Smidsgilde in Houten. ,,Daar kom je voor een dieet, krijg je een voedingsschema mee en een uitnodiging om een week of vier weer terug te komen. Bij mij is dat elke week. En ik ben daarnaast altijd bereikbaar voor mijn cliënten.”

Uiteindelijk gaat het in de visie van Jorick om het veranderen van de mindset. Afvallen is daarmee volgens hem topsport. Niet fysiek, maar mentaal. Begeleiding is daarbij heel belangrijk. ,,In een sportprestatie kan het tegenzitten. Je moet toch door. Een coach kan je dan door een dip heen helpen Bij afvallen en bij het veranderen van je voedingspatroon is dat hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld een enorm hongergevoel, je wilt eten en het afvallen even vergeten. Op zo’n moment kan een cliënt mij bellen of appen, of een mailtje sturen. Dan help ik en kan ik tips geven.”

Tijdens het intakegesprek sorteert Jorick al voor op de persoonlijke aanpak die hij voorstaat. ,,Ik noem het ook liever een kennismakingsgesprek. Laagdrempelig, waarin we elkaar leren kennen. Niet meteen heel serieus. Ik vraag wel naar de motivatie: wat het doel is, hoeveel moeite iemand wil doen om dat te bereiken. Maar wat ik ook wil weten: heeft iemand onregelmatige diensten of werkt die veel thuis, zit die veel, beweegt die veel. Is het een sporter, weet hij of zij al iets van voeding. Verder neem ik het gewicht op, meet bloeddruk en vetpercentage. En de cliënt vult voor drie dagen een eetdagboek in. Vrij simpel: wat eet en drinkt iemand en wanneer. We bespreken de patronen en vervolgens maak ik een dieet gericht op de persoon.”

Een nog te ontginnen terrein voor Jorick is de sport in Houten. Hij meent dat er voor sportverenigingen veel winst te behalen valt door aandacht te besteden aan voeding. Tijdens zijn eigen sportcarrière is hij er te weinig mee bezig geweest, stelt hij vast. ,,Ook bij mijn teamgenoten was er nauwelijks kennis over de juiste voeding. Ik had meer uit mijn sportloopbaan kunnen halen als die kennis en het inzicht er destijds wel waren geweest. Ik was vrij licht, was blessuregevoelig. Als ik met behulp van een diëtist wat zwaarder was geweest, dan had ik fysiek meer aangekund. Had ik langer kunnen doorspelen. En was ik misschien nu nog speler van Handbal Houten.”

Meer informatie: www.jdbfit.nl en info@jdbfit.nl

BIO

Sport: Jorick speelde vanaf zijn achttiende in het eerste van Handbal Houten. Hij maakte drie promoties mee en kwam zes jaar uit in de Nederlandse eredivisie. In 2019 ( Houten kampioen eredivisie) beëindigde Jorick zijn actieve carrière vanwege een rugblessure. Tot maart 2020 trainde hij de A-jeugd bij Handbal Houten. 

Studie: afgeronde opleiding voeding & diëtetiek in Leiden en diverse aanvullende cursussen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie