We spraken Britt in de zaal van Shine; het is de plek waar zij afleiding vindt.
We spraken Britt in de zaal van Shine; het is de plek waar zij afleiding vindt. Irene van Valen

Jongeren bij Jongerencentra: ,,Even alles vergeten”

25 januari 2022 om 11:49 Corona

HOUTEN Een van de getroffen groepen tijdens de coronapandemie zijn onze jongeren. Wij vragen ons af wat deze tijd met hen doet. In dit tweede deel vertellen jongeren over hun kijk op de crisis en hun activiteiten bij jongerencentra. 

Irene van Valen

Rosalie Verheij is 10 jaar oud en zit in groep zeven van Basisschool Aventurijn. ,,Mijn moeder hoorde op een activiteitenmarkt over jongerencentrum voor podiumkunsten Shine en vond het wel iets voor mij. Ik trek graag met anderen op. Shine Time werd de plek waar ik klets met anderen of de begeleiders en geniet van wat lekkers. Dat is altijd op woensdagmiddag van 15.30-17.30 en iedereen is welkom. Soms zijn er themamiddagen, bijvoorbeeld over drugs. Dan kijken we een documentaire en praten erover na.” Rosalie geniet van de zorgzaamheid van de mensen bij Shine. Ze ziet het terug in een spontaan aangeboden beker chocolademelk en ze vindt het bijzonder dat ze tussen Shine Time en haar theater les daar mag blijven. ,,Ik voel me er thuis. Het is de plek waar corona even niet bestaat.” Rosalie is blij dat men ziet dat Shine een belangrijke rol heeft en open blijft. Ze nodigt iedere jongere die behoefte heeft aan contact te komen kijken. Daarmee spreekt ze uit waar Shine voor staat: een plek waar jongeren een veilige plek vinden en zichzelf mogen zijn. Zij vinden via kunst een uitlaatklep. Zij gaan los in dansen, zingen de longen uit hun lijf en stappen in een andere rol. Er is nog plek voor zang-, dans- of theater les.

Je zou denken dat we alles aan kunnen, maar ineens zitten we wereldwijd met dit probleem

BEZORGD Rosalie hoopt ooit actrice te worden. Sinds ze bij Shine is, bleven de theater lessen open op een les na. ,,Die les online volgen was niet echt fijn, want vragen stellen was moeilijk en ik mistte het gevoel van samenzijn. Het ging gewoon niet. Als het langer had geduurd, zou ik er echt van balen.” Ze legt uit dat Shine werkt met een jaarthema. Dat is dit jaar Expectations versus Reality en is de basis voor alle dans-, zang-, musical- en theaterlessen waarmee toegewerkt wordt naar een eindvoorstelling. ,,Ik vind deze hele crisis niet leuk. Het is ons overkomen terwijl we in een tijd leven met zoveel technologie. Je zou denken dat we alles aan kunnen, maar ineens zitten we wereldwijd met dit probleem. Het ligt buiten onze macht.” Rosalie kijkt naar haar jongere zusje en zegt: ,,Kijk naar Marloes, zij weet eigenlijk niet anders dan dat corona erbij hoort, alsof het er altijd was.” Omdat Rosalie tien is, valt ze buiten veel maatregelen, daarom heeft ze er niet zo’n last van. Wel is ze blij dat kinderen gevaccineerd mogen worden. ,,Het raakt me dat kwetsbare kinderen bang waren om corona te krijgen. Nu kunnen zij kiezen voor een prik. Ik ben niet gevaccineerd, want ik kreeg nog niet zo lang geleden corona. Gelukkig heb ik daar geen klachten aan overgehouden. Ik heb te doen met jongeren die echt problemen krijgen door corona en dan vooral psychisch. Niemand mag eenzaam zijn. Het is erg dat eenzaamheid door corona erger is geworden.”

Ik mag er mezelf zijn en doen wat ik wil of chillen als ik niets wil doen

MAATREGELEN Milan van Denzen is 15 jaar oud en zit op het Houtens. Hij ontdekte jongerencentrum Enter, dat onderdeel is van ‘van Houten&co’, doordat jongerenwerker Arnoud de school bezocht. Milan vertelde over zijn plezier in licht en techniek en vond in Enter een plek om podiumtechnieken te oefenen. Daarnaast is hij als vrijwilliger actief betrokken bij verschillende activiteiten, zoals Jachtseizoen, laser gamen en voetbaltoernooien. Hij draait nu twee jaar met veel plezier mee. Hij is sinds anderhalf jaar deelnemer van Join Us, een activiteit voor jongeren die het lastig vinden om sociale contacten aan te gaan, en eet wanneer het kan mee in Willems eetcafé. ,,Omdat die nu helaas gesloten is, mis ik veel gezelligheid en Enter in het geheel. Ik ben graag daar en help graag. Ik mag er mezelf zijn en doen wat ik wil of chillen als ik niets wil doen. Ik kan er mijn verhaal kwijt, want vind er altijd een luisterend oor. Join Us is wel open en soms is Willems Eetcafé in aangepast vorm open. Het meest mis ik de vrijdagavonden, waarbij we tussen acht en twaalf uur gezellig samen zijn, spellen doen, kletsen en plezier maken.” Hoewel Milan de maatregelen snapt, vindt hij het jammer dat ze er zijn. Hij was kortgeleden in Spanje en ontdekte dat Spanjaarden zich zeer strikt aan de regels houden. Daar is alles open en men spreekt elkaar aan op het handhaven van de regels. ,,Wij stapten zonder mondkapje uit de auto, waarop iemand ons vroeg ons mondkapje op te doen. Dat respecteerden we. Men blijft vriendelijk.” In Nederland ziet hij dit minder en merkt op dat door het niet houden aan de regels de lockdowns blijkbaar nodig zijn.

Iedereen kan er zijn verhaal delen en corona even vergeten

ANGSTSTOORNIS Milan ontwikkelde een angststoornis en durfde niet meer naar school, waardoor hij het jaar bijna niet haalde. ,,Deze stoornis ontwikkelde ik omdat mijn stiefvader kanker had. We waren bang dat hij door een coronabesmetting misschien zou overlijden. Ik wilde daarom niet meer naar school. Ik vond goede hulp, waardoor het nu beter met me gaat. Eind 2020 kreeg mijn hele familie corona, het was gelukkig niet mijn stiefvader die overleed. Helaas wel mijn opa.” Ondanks dit verdriet zit Milan ook iets goeds in de coronacrisis. Hij waardeert juist dat wat wel mag. ,,Dat zijn dan vooral de buitenactiviteiten die Enter organiseert. Het gaat dan vooral om meedoen. Gelukkig bleef Enter vaak open, ik vind daarin mijn uitlaatklep. Dat is zo fijn aan Enter; iedereen kan er zijn verhaal delen en corona even vergeten. Ik wil iedereen bedanken die bij Enter werkt.”

BETROKKEN Robert Lemmens is 15 jaar oud en zit op Lek en Linge in Culemborg. Hij kwam in contact met Enter omdat hij graag viste en meedeed aan een viswedstrijd die zij organiseerden. ,,Dat is ongeveer vijf jaar geleden. Ik ben niet meer weggegaan en vond een vriend in Milan.” Net als zijn vriend is Robert erg betrokken bij de activiteiten van Enter. Hij is vrijwilliger en deelnemer en vindt de buitenactiviteiten het leukst. Robert is eigenlijk altijd bij Enter te vinden, tenzij hij op vakantie is. De nieuwe activiteit bolderen, tot vier meter hoog klimmen zonder touw, vindt hij het leukst en wil hij als sport beoefenen. ,,Ik ben normaal graag in Willems eetcafé en op de vrijdagse Caféavond. Als ik niet buiten ben met vrienden, ben ik bij Enter. Hopelijk zijn zij snel weer drie dagen in de week open. Ik vind het zo goed en bijzonder dat je altijd mee mag doen aan hun eigen activiteiten of je nu gevaccineerd bent of niet. Zij sluiten niemand uit.”

Het is fijn om samen buiten te chillen. De buitenlucht geeft me een goed gevoel.

BUITENLUCHT Wat betreft de maatregelen vind Robert het vervelend dat hij een tijd lang niet naar Utrecht kon. ,,Ik zoek en koop graag kleding met vrienden. Dat het op afspraak moest vond ik heel vervelend. Nu is alles open, maar zit ik in quarantaine. Dat scholen moesten sluiten vond ik ook zwaar, want online lessen zijn echt niet fijn. School is de plek waar ik wil zijn.” Door de coronacrisis gaat Robert meer naar buiten. ,,Ik zat veel achter mijn computer tot ik wat anders wilde. Het is door Milan dat ik naar buiten ging, want hij vroeg me mee te komen. Nu ontmoet ik daar mijn vrienden. Het is fijn om samen buiten te chillen. De buitenlucht geeft me een goed gevoel.”

GROEPSGEVOEL Britt van Woudenberg is 18, volgt de opleiding tot meubelmaker en is betrokken bij Shine. Naast de drie uur dansles die ze daar volgt, is het haar plek om te chillen tijdens Shine Time. ,,Iedereen is vrij om daar binnen te wandelen. Ik ben blij dat we open zijn en blijven. In plaats van alleen maar op mijn kamer te zitten, vindt ik daar afleiding en ben er even uit. Het is voor mij een vertrouwde plek. Ik bezocht Shine voor het eerst rond kerst 2019 en ben nooit meer weggeweest. Hier mag ik mezelf zijn en ontmoet ik anderen. Dat maakt het hier fijn. Als er iets is, weet ik dat er altijd iemand voor me is.” Wat betreft de danslessen die Britt volgt, worden deze tijdens de lockdown online gegeven. ,,Dat werkt minder fijn, want thuis is de ruimte kleiner, het bijhouden van de les is moeilijker en ik mis het groepsgevoel. Toen we niet meer in de avond mochten dansen, planden we het in voor 17.00 uur. Ik vond het jammer dat anderen dan niet mee konden doen door hun werk. Wat mij betreft mag corona stoppen”, verzucht Britt.

MONDKAPJE Sinds de coronacrisis ervaart Britt stress bij het schoolwerk. Door ADHD kan zij zich slecht concentreren. ,,Ik kwam thuis tot weinig en wilde vragen of ik op school mocht werken. Gelukkig was het niet meer nodig, want de scholen gingen open. Nu lukt het me weer om mezelf te motiveren.” Britt heeft begrip voor de maatregelen al ervaart ze het als vervelend dat ze nodig zijn. ,,Een hele tijd waren mondkapjes niet verplicht op school. Vervolgens werd het verplicht, waardoor ik versoepelingen verwachtte, maar we gingen juist in een lockdown. Ik vind het dragen van een mondkapje niet erg, maar dat we ze tijdens de praktijklessen op moeten houden is minder leuk.” Het wispelturige in de maatregelen maakt het soms lastig de regels te begrijpen voor Britt.

Ineens vielen alle sociale contacten weg. Dat vond ik heel zwaar.

OPERATIE Sam Hageraats is 21 jaar oud en studeert Rechten aan de Hogeschool van Utrecht. Hij loopt stage op de afdeling griffie in Leusden, staat op de kandidatenlijst van het CDA in Houten en is vrijwilliger in de wetswinkel in IJsselstein. Sinds corona wandelt hij meer. ,,Van binnen blijven word ik duf en moe, terwijl buiten zijn me goed doet. In het begin van de pandemie had ik de neiging om meer te luieren, maar dat hielp me niet. Wel liet ik een langer noodzakelijke knieoperatie uitvoeren. Als ik toch niet kon sporten en online lessen volgde, kon ik net zo goed die operatie ondergaan.” Vlak voordat de eerste lockdown werd afgekondigd, zette Sam een paar schoolvakken stop. Hij kwam anders met zijn studie in de knel. Die timing bleek niet goed, want met het sluiten van de scholen viel een van de twee vakken die hij wel volgde volledig uit. Het werd heel stil in zijn leven met online lessen en geen sportactiviteiten. Sam speelt goalball, een sport voor blinden en slechtzienden, hij is namelijk blind. ,,Ineens vielen alle sociale contacten weg. Dat vond ik heel zwaar.”

ONBEGRIP Tot Sams ouders in de krant lazen over Join Us. ,,Ik kende Enter niet, maar schreef me in september 2020 in bij Join Us, waar ik een gezellige groep jongeren ontmoette. We kaarten soms of voeren serieuze gesprekken over hoe we ons voelen. Door onze openheid en eerlijkheid krijgen we inzicht in elkaar. We durven onszelf te zijn. ,,Hoewel Join Us open mag blijven, vind ik het apart dat de andere activiteiten moesten stoppen. Bij Enter controleren ze goed op het aantal mensen dat mag komen en op het afstand houden. Hij begrijpt de landelijke maatregelen, al snapt hij ook de frustratie van de sectoren die dicht blijven. ,,Wat ik persoonlijk moeilijk vind is dat we op school nu de hele dag ons mondkapje op moeten houden, zelfs wanneer we op onze plek zitten. Daarnaast raakt het me dat zoveel meer jongeren het moeilijk hebben in deze tijd. Als het weer mag ga ik weer naar het eetcafé en de caféavond in Enter.” Het is duidelijk dat Sam op deze manier en juist in de coronacrisis nieuwe zingeving vond.

Wij wensen alle jongeren veel plezier op de plek waar zij zo zichzelf durven zijn.

Meer informatie over Shine en Enter vindt u op deze websites: 

www.shine-houten.nl 

https://www.vanhoutenenco.nl/jong-in-houten/

Rosalie denkt ook aan anderen en heeft te doen met eenzame jongeren
Sam achter zijn drumstel in het tuinhuis. Als hij alleen wil zijn, trekt hij zich hier graag terug.
advertentie
advertentie