Afbeelding
Annette Stolk

Ontwikkelvisie Oude Dorp aangenomen

16 februari 2022 om 15:15 Wonen

HOUTEN De gemeenteraad heeft tijdens de raadsvergadering van 15 februari ingestemd met de aangepaste Ontwikkelvisie Oude Dorp 2030. Deze visie dient als leidraad voor de verdere ontwikkeling van het Oude Dorp als een levendig, historisch centrum van Houten.

Annette Stolk – de Vries

In oktober van het vorige jaar was de ontwikkelvisie al eens aan de orde geweest in de gemeenteraad. Een grote meerderheid van de raad was toen ontevreden over de kwaliteit van het stuk dat voorlag, met een groot aantal moties en amendementen tot gevolg. Aan de hand daarvan is de ontwikkelvisie Oude Dorp 2030 door wethouder Sander Bos (VVD) en zijn ambtenaren verduidelijkt en zijn meer kaders aangepast. De wethouder en zijn team ontvingen hiervoor raadsbreed veel complimenten.

DORPSGEZICHT Belangrijke thema’s in de visie zijn de verkeersveiligheid, het streven naar een autoluw Plein en het bruisender maken van het Oude Dorp door meer ruimte te maken voor verblijf, evenementen en activiteiten. Het behoud van het historisch dorpsgezicht staat hierbij voorop. Een eventuele uitbreiding van de Albert Heijn moet hierbinnen naadloos passen. Een amendement van D66, GroenLinks en HoutenAnders! waarbij zowel de breedte, de hoogte en het aanzicht van de gevel van de supermarkt en de apotheek aan de voorzijde in tact blijft werd unaniem aangenomen.

ALBERT HEIJN In de raad is uitgebreid gediscussieerd over de uitbreidingswensen van de Albert Heijn aan het Plein. Moet de gemeente meegaan in de uitbreidingswensen van eigenaar Martijn Steenman en, zo ja, in welke mate of moet deze Albert Heijn de buurtsuper blijven zoals het ooit bedoeld was. Wat voor gevolgen heeft een uitbreiding op de verkeersveiligheid, het aantal verkeersbewegingen en de parkeerdruk? Toch wilde de raad zich in dit stadium niet al vastleggen op het vaststellen van kaders voor de uitbreiding van Albert Heijn. Een amendement van GroenLinks en D66 over het maximaal toegestane vierkante meters uitbreiding en het totaal toegestane aantal parkeerplaatsen haalde het niet.

DE GRUND De herontwikkeling van de Grund naar woningbouw valt ook onder de ontwikkelvisie van het Oude Dorp. Voor de gebruikers van de Grund; de Voedselbank, muziekvereniging Kunst na Arbeid en jongerenvereniging OKE, zal vervangende huisvesting gevonden moeten worden. De raad nam een motie van ITH en SGP aan waarin alle gebruikers van de Grund gebruik mogen blijven maken van de Grund totdat er een nieuwe plek is gevonden. Bovendien moeten alle gebruikers worden betrokken bij de zoektocht naar een alternatieve locatie. Het streven is om op plek van de Grund, in samenspraak met omwonenden betaalbare woningen te realiseren bouwen, waarbij ook gekeken wordt naar nieuwe wooninitiatieven.

De Ontwikkelvisie Oude Dorp zal in een later stadium gebruikt gaan worden voor het opstellen van een Omgevingsplan voor het Oude Dorp.

advertentie
advertentie