Het pand van Pastoe aan de Sleepboot in Houten
Het pand van Pastoe aan de Sleepboot in Houten TS

Failliet Pastoe in Houten houdt hoop op doorstart, meerdere partijen geïnteresseerd in overname

23 februari 2024 om 08:52 Zakelijk

HOUTEN De directie van de failliet verklaarde meubelmaker Pastoe houdt vertrouwen in een doorstart van het iconische bedrijf. ,,We houden de moed erin”, zegt Saskia van Bohemen, de operations manager van Pastoe en tevens vrouw van eigenaar Rudy Stroink. ,,We hebben ontzettend veel fijne mensen hier en die willen heel graag doorgaan”, doelend op het personeel. De komende anderhalve week wordt meer bekend over de toekomst van de meubelfabrikant.

Het bedrijf staat al ruim 100 jaar, maar werd vorige week failliet verklaard. Curator Bas van Dijen zegt dat de schuldenlast ‘substantieel’ is. ,,Vooral bij de Belastingdienst.” Desalniettemin is er nog wel goede hoop op een doorstart. ,,Er zijn behoorlijk wat partijen geïnteresseerd”, meldt van Dijen. Hij wil niet vertellen om hoeveel partijen het gaat en hoe concreet de doorstartplannen zijn. Op dit moment wordt er ‘zo goed en zo kwaad als kan’ doorgewerkt bij Pastoe. ,,Dit kan volgende week anders zijn.”

Al jaren in de problemen

Zowel Van Dijen als Van Bohemen zeggen dat de vraag naar producten van Pastoe nog steeds groot is. Van Bohemen: ,,We hebben een grote portefeuille om uit te leveren. Het is zonde als de productie stil komt te liggen.” De financiële malheur komt niet plotsklaps. Het bedrijf, dat sinds 2016 in Houten zit, kent al langere tijd moeilijkheden. Van Bohemen wijt de problemen aan de coronatijd. Toen stegen de productiekosten doordat materialen duurder werden. Ook waren die materialen volgens haar slecht leverbaar. ,,Toen kochten veel mensen kasten en moesten we ze vervolgens teleurstellen.”

RTL Nieuws meldt op basis van gegevens van de Kamer van Koophandel dat het bedrijf al jaren verlieslatend was en dat het in 2021 een negatief eigen vermogen had van 2,7 miljoen euro. En dat terwijl Stroink in 2014 nog grote plannen had met het bedrijf. De architect en vastgoedontwikkelaar nam Pastoe toen over en verhuisde het bedrijf een kleine twee jaar later van Rotsoord in Utrecht naar Houten, zodat er meer geproduceerd en geld verdiend kon worden. In Houten werden de gloriedagen niet herbeleefd, al bleef Pastoe wel een begrip in de regio.

De meubelmaker werd ruim 110 jaar geleden door Frits Loeb opgericht als Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabrikant (UMS). Na de Tweede Wereldoorlog verwierf het bedrijf pas echt nationale en internationale bekendheid. Er werden niet langer zware en traditionele meubelen meer gemaakt. Op aandringen van ontwerper Cees Braakman werd de focus verlegd en werd er onder meer gewerkt met gebogen multiplex. Dat was toentertijd een nieuwe techniek.

Intussen werd de naam veranderd in Pastoe. Een verwijzing naar het Franse woord passe partout, dat vrij vertaald toegang tot alles betekent. Het bedrijf had meerdere hits. Van “meubelen-naar-maat” (kasten die de consument zelf konden samenstellen en uitbreiden) tot de Leather Lounge Chair en de A’dammer. De naam Pastoe werd in de loop van de decennia in één ademteug genoemd met Dutch Design.

De laatste jaren ging het dus minder. Niet op het gebied van imago, maar wel op financieel vlak. Met als dieptepunt dus het faillissement dat vorige week werd uitgesproken.

Het doet Van Bohemen goed dat ze ‘lieve berichten’ krijgt van winkeliers en klanten. ,,Zij hebben veel begrip.” Of deze klanten nog nieuwe producten van Pastoe krijgen, is nog de vraag. ,,Als andere crediteuren mee willen werken en de Belastingdienst niet, dan houdt het op.” (bron: RTVUtrecht)

advertentie
advertentie