Rioolwaterzuivering aan De Staart
Rioolwaterzuivering aan De Staart HDSR

Opnieuw legionella aangetroffen in waterzuivering Houten

27 februari 2023 om 14:58 Achtergrond

HOUTEN In de rioolwaterzuivering in Houten is vorige week opnieuw de legionellabacterie aangetroffen. De bacterie werd vastgesteld bij een beluchtingstank van de rioolwaterzuivering aan De Staart. Het is de derde keer in een half jaar tijd dat de bacterie in Houten is gevonden en de tweede keer bij deze zuiveringsinstallatie. Vorig najaar werden dertien mensen in Houten ziek na een legionellabesmetting. De uitbraak zorgde voor veel verbazing bij de GGD, omdat het om een groot aantal besmettingen ging in korte tijd. Een arts van de GGD vertelde destijds dat in een gemeente als Houten normaal gesproken twee of drie legionellabesmettingen per jaar zijn. Nadat de bacterie in november voor het laatst in Houten werd ontdekt zijn maatregelen genomen. Zo zijn er in december vorig jaar twee beluchtingstanks op de rioolzuivering gedeeltelijk afgedekt, dat is het deel waar de grootste wervelingen in het water zijn. De kans op verspreiding van de legionellabacterie vanuit de beluchtingstank wordt op deze manier zeer klein.

NIEUWE OZONINSTALLATIE

Afgelopen zondag is een nieuwe ozoninstallatie in Houten in gebruik genomen. Dit apparaat verwijdert extra stoffen zoals medicijnresten uit het water, maar speelt ook een rol bij het verwijderen van de legionellabacterie. Het gezuiverde water dat geloosd wordt op het Amsterdam-Rijnkanaal is mede hierdoor extra schoon.Om besmetting te voorkomen moeten medewerkers en bezoekers van het terrein van de rioolwaterzuivering mondmaskers dragen. Daarnaast is het feest dat gepland stond om het gebruik van de nieuwe ozoninstallatie te vieren zondag afgelast. Hierbij zouden onder meer de gemeente Houten en de GGD aanwezig zijn. Lees meer over de ozoninstallatie.

OORZAAK

Wat de oorzaak is van de verhoogde concentraties van de legionellabacterie is niet bekend. Vooralsnog zijn bij de GGD Utrecht geen patiënten met legionella gemeld. In september en oktober 2022 was dat wel het geval. Lees hier meer daarover.

(bron: RTVUtrecht) 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie