Burgemeester Gilbert Isabella
Burgemeester Gilbert Isabella Gemeente Houten
column

Houten in al zijn diversiteit!

Opinie Raadspraat

Dat Houten alle kleuren van de regenboog kent, werd niet alleen duidelijk tijdens de eerste regenboogweek waarmee nog eens tot uitdrukking werd gebracht dat je mag zijn wie je bent, je voelen hoe je je wilt voelen en je mag uitdrukken zoals je wilt, rekening houdend met de grenzen van de ander. Mooi om de regenboogvlag hiervoor in top te hijsen. En hoe fijn om te zien dat ook jongeren zich hierbij steeds meer laten zien.

Kleurenpracht zien we ook in de natuur die ons in het voorjaar laat zien hoe mooi het is in ’t Goy, Tull en ’t Waal, Schalkwijk en Houten. De bloesems, het rustgevende wandelgebied het Verdronken Bos, de Lek, een klompenpad, ‘roze gekleurde fietspaden’, ooievaars op nest, zoemende bijen en alles wat rondvliegt (behalve alle pollen die voor hooikoorts zorgen). Ik geniet er volop van, u toch ook. Prachtige foto’s worden er getoond en gezien de vele reacties zijn we daar trots op en willen we dat graag zo houden. Fijn dat er dan ook actieve buurtbewoners zijn die de eigen leefomgeving helpen schoon te houden. Van jong tot oud.

Diversiteit zie ik ook in vele activiteiten die gelukkig weer zijn opgestart na coronatijd. Lintjesregen, Oranjeconcert, feest op koningsdag, mooie herdenkingen, Bloeizone ’t Goy, Dorpedag in Schalkwijk, Erfgoedfestival in Tull en ’t Waal, 50 jaar Zonnebloemactiviteiten in de Wiesse of een mooie tentoonstelling in het oude stationsgebouw over de historie van Houten ‘Kastelen, kruiken en kloostermoppen’: te veel om op te noemen en voor elk wat wils. Ja iedereen hoort erbij!

En dat geldt ook voor de betrokkenheid bij vluchtelingen - waar dan ook vandaan- die bij ons in de gemeente een veilig onderkomen vinden. Er wordt flink verbouwd op twee locaties, de randvoorwaarden worden verder uitgewerkt en half juli hopen de eerste mensen daar voorlopig veilig onderdak te vinden. Ook hier: samen met omwonenden en maatschappelijke organisaties.

Dat er in het gemeentehuis achter de schermen hard wordt gewerkt om al dat moois op tijd mogelijk te maken, veilig te houden en te begeleiden lijkt soms wat naar de achtergrond te schuiven. Dat er kaders zijn vastgesteld door de gemeenteraad, veelal vergunningen nodig zijn en dat ook dit voorbereiding vergt, is niet bedoeld om moeilijk te doen maar om het voor ons allemaal in goede banen te leiden. Veiligheid is een belangrijk toetsingsmoment, zeker als het gaat om activiteiten waar veel mensen op af gaan komen. Daarom is het belangrijk dat aanvragen op tijd bij ons binnenkomen, informatie volledig is zodat er door onze adviseurs snel en doortastend kan worden afgehandeld. Daar zijn we als gemeente op gericht.

Samen met elkaar: vrijwilligers, buren, culturele- en alle andere organisaties, bedrijven, sportclubs, kerken en de gemeente maken we Houten mooier. Zo kijken we uit naar de volgende activiteiten die zijn aangekondigd voor de komende weken richting de zomer.

Laat de diversiteit maar in alle kleuren zien en geniet ervan!

Burgemeester Gilbert Isabella

advertentie