Het pand van Wegener aan de Essenkade
Het pand van Wegener aan de Essenkade Annette Stolk - de Vries

Gemeente Houten vraagt het Rijk om businesscase Essenkade rond te krijgen

10 januari 2023 om 09:21 Politiek Tips van de redactie

HOUTEN Om het plan Essenkade financieel rond te krijgen, is meer tijd nodig dan vooraf gehoopt. Ook zal de gemeente het Rijk vragen om een bijdrage te leveren. Dit meldde het college in november een brief aan de gemeenteraad. 

door Agnes Corbeij

Het plan is om op de Essenkade 2 voor 15 jaar woonunits neer te zetten voor vluchtelingen, ‘spoedzoekers’, jongeren en statushouders. Het oude gebouw zelf zal beschikbaar komen voor maatschappelijke organisaties zoals de Voedselbank, het Doorgeefluik en de KrachtFabriek. Samen met Viveste, het COA en Zenzo wordt al maanden gewerkt aan een businesscase. 

BELANGEN Iedere partij heeft uiteraard zijn eigen belangen. Viveste zal de woonunits voor spoedzoekers en starters verhuren, het COA verzorgt de woonruimte voor vluchtelingen en Zenzo is een partij die gespecialiseerd is in maatschappelijk vastgoed en zal verhuren aan de maatschappelijke organisaties. De gemeente heeft een rol als trekker van het project en als huurder van de gebouwen voor de maatschappelijke organisaties. Dat doet de gemeente nu ook al, op de huidige locaties van de verschillende organisaties.

In het raadsvoorstel in april werd de gemeenteraad gevraagd om 150.000 euro, voor de voorbereiding. Dit geld was nodig voor drie concrete zaken. Er komt een werkplan voor community building, een verkavelingsplan voor het terrein, waarin staat waar de woonunits precies komen en het financieel/contractueel kader. Deze drie plannen zouden in het derde kwartaal van 2022 klaar moeten zijn. 

PUZZEL Dit is niet gelukt. Het financiële plaatje bleek lastiger dan voorzien. In de brief aan de raad van november zei het college: ,,Helaas vereist het oplossen van de financiële puzzel meer tijd en inzet van alle partijen om de businesscase sluitend te krijgen. De komende maand willen wij gebruiken om op bestuurlijk niveau nog afzonderlijke gesprekken te voeren met de betrokken partijen.”

Daarbij vermeldt het college ook dat ze het Rijk gaan vragen om een bijdrage. ,,... Als laatste poging om de businesscase rond te krijgen. Daarnaast willen wij het Rijk vragen het resterende tekort op zich te nemen. Hierbij worden wij ondersteund door de provincie Utrecht en het COA.” Houtens Nieuws vroeg de gemeente eind december om een update. Toen gaf een woordvoerder aan dat het opstellen van het werkplan voor community building, het verkavelingsplan en het financieel kader in de afrondende fase zaten en in het eerste kwartaal van 2023 verwacht werden. Voor april zal dus meer duidelijkheid zijn. 

advertentie
advertentie