Het Wegenerpand aan de Essenkade 2
Het Wegenerpand aan de Essenkade 2 Rene van den Brandt

Bedrijven Doornkade zijn kritisch over plannen voor huisvesting vluchtelingen

10 mei 2022 om 13:15 Zakelijk

HOUTEN Een aantal ondernemers van bedrijventerrein Doornkade is kritisch over de plannen van het college om woonunits neer te zetten op de parkeerplaats aan de Essenkade 2. Deze units zijn bedoeld voor de huisvesting van 100 vluchtelingen en in totaal 150 statushouders, jongeren, mensen die snel woonruimte nodig hebben en arbeidsmigranten. De ondernemers hebben verschillende redenen tot zorg.

door Agnes Corbeij

Vanavond neemt de gemeenteraad een beslissing over deze plannen. Lennert Rietveld sprak in tijdens het Rondetafelgesprek van de gemeente op 21 april, namens Vroeg BV. Vroeg heeft een restaurant en bakkerij aan de provincialeweg in Bunnik, maar heeft ook een productielocatie op de Essenkade. Rietveld gaf aan met verschillende ondernemers uit de buurt gesproken te hebben en dat hij niet alleen staat in zijn kritische blik. 

UITBREIDING Rietveld: ,,We zijn niet tegen de plannen, maar kijken wel naar de bedrijfsbelangen, zeker omdat het gaat over 15 jaar.” Rietveld vroeg zich bijvoorbeeld af of de ontwikkeling de bedrijfsactiviteiten zou beperken in de toekomst. ,,Als wij een verzoek tot uitbreiding doen bij de gemeente, moeten deze niet beperkt worden door deze tijdelijke ontwikkeling.” Wethouder Overweg antwoordde dat de huidige bedrijven niet in hun belangen geschaad worden door deze ontwikkeling.

Mogelijke overlast is een andere reden tot zorg van de ondernemers, aldus Rietveld. ,,Dat gaat twee kanten op. Wij als ondernemers kunnen last krijgen van oneigenlijk gebruik van de openbare ruimte, puur uit verveling. Maar andersom kunnen de nieuwe bewoners ook last krijgen van onze bedrijfsactiviteiten. Deze plek is eerder afgewezen als woningbouwlocatie. Is dit een goede plek om kinderen te laten wonen?” 

FUNCTIE WONEN Wethouder Overweg refereerde aan de kinderopvang die ook in de buurt zit. ,,We doen onderzoek om te bekijken of de functie wonen hier conflicteert. De eerste scan is gedaan, daaruit zijn geen onoverkomelijke problemen naar voren gekomen.”   

Ook was Rietveld bezorgd over de betrokkenheid. ,,Als ondernemers zijn we laat betrokken bij deze plannen. We vragen ons af hoe we vanaf nu betrokken worden bij de planvorming.” Datzelfde vroeg Richard Sluijk zich af, mede-eigenaar van De Ecokring Houten. ,,Ik was heel verbaasd hierover te horen. Ik ben al jaren met de gemeente in overleg over een grotere locatie en we zijn al jarenlang verankerd in de Houtense samenleving.”

DE ECOKRING Wat Sluijk vooral steekt, is dat Dorcas betrokken is bij de plannen om zich naast de drie maatschappelijke organisaties te huisvesten in het Wegenerpand. Dorcas is een keten van kringloopwinkels en daarom een directe concurrent van De Ecokring. ,,Wij werken al jaren samen met de drie maatschappelijke organisaties en nu komt er een partij van buiten bij. Dat begrijp ik niet.”

Wouter van den Berg (SGP) vroeg Sluijk of het een bezwaar zou zijn om samen met Dorcas in het pand aan de Essenkade te zitten. ,,Kunnen twee kringloopwinkels elkaar ook versterken? Net als een woningboulevard waar meerdere woonwinkels zitten?” Sluijk sloot dat niet uit, maar ziet Dorcas vooralsnog als concurrent. ,,We hebben van de gemeente nog geen antwoord op de vraag of er in Houten ruimte is voor twee kringloopwinkels.”    

NIET UITSLUITEN Wethouder Overweg liet weten niet op de hoogte te zijn van de wens van De Ecokring om een groter pand te betrekken en dat Dorcas niet door de gemeente betrokken was bij het proces, maar door de maatschappelijke organisaties die samen in het pand willen trekken, om een kostendragende partij te vinden. Ook gaf hij aan De Ecokring helemaal niet te willen uitsluiten. ,,De Ecokring zou uitstekend passen in dit plan, dus praat alsjeblieft mee. Hetzelfde geldt voor Noppes.”

advertentie
advertentie