Sharon Zwijsen (ITH) behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen maar liefst 1367 voorkeursstemmen.
Sharon Zwijsen (ITH) behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen maar liefst 1367 voorkeursstemmen. Annette Stolk-de Vries

Vrouwen succesvol bij gemeenteraadsverkiezingen.

25 maart 2022 om 09:58 Politiek

HOUTEN Het is een landelijk waarneembare tendens: steeds meer kiezers brachten hun stem uit op een vrouwelijke kandidaat. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen bleek dit ook in de gemeente Houten het geval. Marije Werelds (D66) en Bibi Verbeek (VVD) komen dankzij voorkeurstemmen in de gemeenteraad. 

Annette Stolk – de Vries

CAMPAGNE Marije Werelds (45) stond als tweede vrouw op plek vijf van de kandidatenlijst van D66. Aanvankelijk leek ze een plek in de raad mis te lopen, omdat D66 op vier zetels bleef steken. De partij kwam slechts negen stemmen tekort voor een vijfde zetel. Werelds: ,,Aanvankelijk baalde ik, je doet tenslotte niet voor niets mee. Ik moest echt even bijkomen van de teleurstelling en was in gedachten al aan het bedenken hoe ik mijn tijd anders moest gaan invullen.” Uiteindelijk bleek Werelds met bijna 500 voorkeursstemmen toch een raadszetel te hebben bemachtigd. Volgens haar het resultaat van een zichtbare campagne. ,,Door heel Houten hingen posters van onze top vijf en ook een campagnefilmpje met mijn dochter op de fiets is vaak bekeken. Kiezers zijn op zoek naar iemand waarmee ze zich kunnen identificeren.” Werelds gaat werken aan meer culturele diversiteit in de raad. ,,Houten is qua samenstelling van de bevolking aan het veranderen, de raad moet daarin meebewegen.” Ze is blij dat er straks veel vrouwen in de raad zitten. ,,Kijken of we samen kunnen optrekken en of we de sfeer in de raad kunnen veranderen van ‘vechten’ naar meer met elkaar samenwerken.” 

Mensen hebben tenslotte niet voor niets op mij gestemd

Bibi Verbeek (44 ) was de nummer zes van de kandidatenlijst van de VVD. Tot haar grote verrassing kreeg zij ruim 400 voorkeursstemmen. ,,Ik was volledig in shock, ik had nooit verwacht zoveel stemmen te krijgen.” Verbeek was als campagneleider van de Houtense VVD bij alle verkiezingsactiviteiten betrokken. Ook waren er van haar regelmatig filmpjes op Instagram te bewonderen. Verbeek neemt de raadszetel met veel plezier in. ,,Mensen hebben tenslotte niet voor niets op mij gestemd.”

OPMERKELIJK Anne Prins-van den Bergh (SGP) behaalde ook voldoende stemmen om aanspraak te maken op een voorkeurszetel in de gemeenteraad. De nummer veertien van de SGP kreeg met 272 voorkeursstemmen bijna drie keer zoveel stemmen als de nummer twee van de lijst, Lauren Zwemer. Anno 2022 is een vrouw op een SGP kandidatenlijst nog steeds uniek. Uit het aantal ontvangen voorkeursstemmen blijkt dat een vrouw op de SGP-lijst door de kiezer wel degelijk zeer wordt gewaardeerd. Toch zag Van den Bergh af van een raadszetel, omdat ze liever doorgaat als commissielid van SGP-Houten. Andere opmerkelijke resultaten boekten Marjan Boonzaaijer (D66) en Sharon Zwijsen (ITH). Boonzaaijer kreeg als nummer twee van D66 meer stemmen dan lijsttrekker Marcel van Gooswilligen. (1113 om 924). Zwijsen, derde op de lijst van ITH, verwierf maar liefst 1367 voorkeursstemmen. Ter vergelijk: de nummer twee van de lijst Sjoerd Kasius kreeg 181 stemmen. 

RAAD Woensdag 30 maart zullen de nieuwe leden van de gemeenteraad worden geïnstalleerd. Jolanda Wijsmuller, vierde op de lijst van Natúúrlijk Houten, zal daar geen deel van uitmaken. Vanwege gezondheidsredenen heeft zij alsnog afgezien van haar raadszetel, Tijm Corporaal neemt haar plek over. 

advertentie
advertentie