Afbeelding
Annette Stolk

Openbare duidingsbijeenkomst uitslag verkiezingen

18 maart 2022 om 14:25 Gemeenteraadsverkiezingen Gemeenteraadsverkiezingen 2022

HOUTEN Zaterdag 19 maart vanaf 10.30 uur is er een openbare bijeenkomst in de raadszaal in het stadhuis van Houten. Op deze bijeenkomst zullen de tien politieke partijen duiding geven aan de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag.

Annette Stolk – de Vries

Willem Zandbergen, lijst trekker van Inwonerspartij Toekomst Houten(ITH) zal deze bijeenkomst voorzitten. ITH is voorlopig met acht zetels de grootste partij geworden en neemt het voortouw bij het vormen van een nieuwe coalitie en een nieuw college. Zaterdag staat in het teken van verkennende gesprekken. De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen volgt maandag 21 maart.

ONDERWERPEN Op deze openbare duidingsbijeenkomst zal iedere partij vertegenwoordigd zijn met twee personen. Naast het duiden van de verkiezingsuitslag zullen alle partijen de vraag voorgelegd krijgen in hoeverre de bereidheid is toe te treden tot een nieuw college. Daarnaast krijgen ze de mogelijkheid aan te geven met welke partijen de verkennende gesprekken moeten gaan plaatsvinden en welke onderwerpen er in ieder geval in een coalitieakkoord c.q. collegeprogramma opgenomen moeten worden. Zaterdagmiddag zal Zandbergen nog individuele gesprekken voeren met alle partijen. Inwoners hebben er baat bij dat we met elkaar, in gezamenlijkheid, de ogen op de toekomst richten.

TOEKOMST Terugkijkend op de uitslag van de verkiezingen noemt Zandbergen het behaalde resultaat van zijn partij overweldigend. ,,Als ITH zijn we er in geslaagd inwoners een gezicht te geven in de raadszaal.” De formatie van een nieuw college zal volgens Zandbergen een ingewikkelde puzzel worden. ,,D66 is de tweede partij geworden en heeft een ander geluid dan wij laten horen als het bijvoorbeeld gaat om de Ruimtelijke Koers. Het is nu zaak de puzzel met elkaar te gaan leggen.” Zandbergen wil gaan voor een brede verkenning. ,,Ook partijen die misschien niet de grootste zijn wil ik goed betrekken in het proces. Iedere partij heeft een bepaald electoraat en achterban en de vraag is hoe we die zo goed mogelijk met elkaar meenemen. De Ruimtelijke Koers heeft een bepaalde verdeeldheid doen ontstaan in de Houtense samenleving. Het college heeft de opdracht recht te doen aan de invulling van de verkiezingsuitslag en heeft een verbindende opgave om de verdeeldheid achter ons te laten. Inwoners hebben er baat bij dat we met elkaar, in gezamenlijkheid, de ogen op de toekomst richten.”

De bijeenkomst is zaterdag live te volgen via: https://houten.notubiz.nl//live

advertentie
advertentie