Willem Zandbergen (ITH), op de foto met zijn moeder, droeg de overwinning van zijn partij op aan zijn overleden vader Gerard Zandbergen.
Willem Zandbergen (ITH), op de foto met zijn moeder, droeg de overwinning van zijn partij op aan zijn overleden vader Gerard Zandbergen. Annette Stolk

Ook in Houten zijn de lokale partijen winnaars van de verkiezingen

17 maart 2022 om 17:43 Gemeenteraadsverkiezingen

HOUTEN Het landelijke beeld van de gemeenteraadsverkiezingen laat een verdere opmars zien van lokale politieke partijen. Ook in Houten is dit het geval. Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) is met 8 zetels (was 5) de grote winnaar van deze verkiezingen. Nieuwkomer NatúúrlijkHouten komt vanuit het niets met 4 zetels in de gemeenteraad. De derde lokale partij HoutenAnders! wist echter geen winst te boeken en blijft op slechts 1 zetel steken.

Annette Stolk – de Vries

D66 is de tweede partij van Houten geworden. Zij komen met 4 zetels in de raad, een toename van 1 zetel. De verkiezingen zijn een teleurstelling geworden voor de huidige coalitiepartijen CDA, VVD, GroenLinks en de ChristenUnie. Zij verloren allen 1 zetel en zouden nu op totaal 11 zetels uitkomen, bij lange na niet genoeg voor een meerderheid in de gemeenteraad. De raad heeft voor de komende periode 31 zetels te verdelen in plaats van de huidige 29.

BELONING ITH, NatúúrlijkHouten en de SGP hebben zich de afgelopen jaren duidelijk afgezet tegen de door het college gepresenteerde nieuwbouwplannen in de Ruimtelijke Koers. Deze koers werd vorig jaar in een referendum met een ruime meerderheid van 66% door de Houtense bevolking weggestemd. De kiezers lijken deze partijen nu voor het verzet tegen deze plannen te hebben beloond.

GROEI De SGP behaalde een historische verkiezingsoverwinning. Werd vier jaar geleden met de hakken over de sloot een tweede zetel binnengesleept, dit keer lukte dit met een ruime marge. In totaal kreeg de partij 1764 stemmen, een groei van 24%. Lijsttrekker Wouter van den Berg: ,,We hebben goed geluisterd naar onze inwoners en worden hiervoor beloond.” Hij toonde zich dankbaar voor het in de partij gestelde vertrouwen. ,,De SGP is bereid mee te doen in een nieuw college als wij daarmee onze idealen nog dichterbij kunnen brengen”. Van den Berg is bereid eventueel wethouder te worden als vanuit de SGP een beroep op hem wordt gedaan.“

We zijn beloond voor een goed programma en een goede kandidatenlijst

DUALISME Marian Aanen, lijsttrekker van Natúúrlijk Houten spreekt van een mooi verkiezingsresultaat. ,,We zijn beloond voor een goed programma en een goede kandidatenlijst.” Aanstaande zaterdag houdt de partij een ledenvergadering om te horen hoe haar leden de verkiezingsuitslag duiden en welke combinatie van partijen zij aannemelijk vinden. Aanen is zelf niet beschikbaar voor een eventuele wethouderspost. ,,Ik ga plaats nemen in de gemeenteraad. De raad is om beleid en kaders vast te stellen. Het college moet dit uitvoeren. Dat is de laatste jaren wel eens anders geweest. Wij willen weer meer dualisme in de raad terug brengen.” NatúúrlijkHouten zegt een goede kandidaat-wethouder beschikbaar te hebben van buiten haar eigen kandidatenlijst.

SPAGAAT D66 is de tweede partij van Houten geworden. Lijsttrekker Marcel van Gooswilligen spreekt van een politieke aardverschuiving, maar is desondanks tevreden en trots over het behaalde resultaat van zijn partij. ,,We hebben in de verkiezingscampagne onze eigen lijn vastgehouden, met een reëel en pragmatisch programma. We hebben met onze boodschap getracht tegenwicht te bieden aan alleen maar behoudenheid. Van Gooswilligen heeft bewondering voor de verkiezingsuitslag van ITH. ,,De uitslag zorgt echter wel voor een lastige spagaat. Hoe recht te doen aan de uitspraak van alle kiezers?” Hij zegt ITH te kennen als een partij die breder kijkt en van mening is dat een coalitie uit de grootst mogelijke meerderheid moet bestaan. Van Gooswilligen: ,,In dat licht bezien zou een combinatie van ITH, D66, GroenLinks en NatúúrlijkHouten wellicht interessant kunnen zijn.” Van Gooswilligen hoopt dat er weer een openbare hoorzitting zal komen waarbij iedere partij in de gelegenheid is de uitslag van de verkiezingen te duiden. Hij is zelf niet beschikbaar voor een eventuele wethouderspost, maar zal weer plaatsnemen in de gemeenteraad.

WINNAAR Lijsttrekker Willem Zandbergen (ITH) liet gisteravond na het bekend worden van de grote overwinning van zijn partij weten deze, gezien de huidige geopolitieke ontwikkelingen, ingetogen te vieren. Daarnaast liet hij weten alle partijen spoedig uit te uitnodigen voor een gesprek om, naar aanleiding van de verkiezingsuitslag, de standpunten te vernemen.” Vandaag was Zandbergen nog niet bereikbaar voor nader commentaar.

advertentie
advertentie