Axel Eerdman , lijstrekker HoutenAnders! voor jongerencentrum Enter
Axel Eerdman , lijstrekker HoutenAnders! voor jongerencentrum Enter Annette Stolk-de Vries

Axel Eerdman, lijsttrekker HoutenAnders!

2 februari 2022 om 08:18 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

HOUTEN Axel Eerdman (33) is lijsttrekker van HoutenAnders! bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. In het dagelijks leven is hij docent maatschappijleer aan een middelbare school in Zetten. Eerdman: ,,HoutenAnders! is een positief kritische inwonerspartij. Wij willen een procespartij zijn en geen protestpartij.”

Annette Stolk – de Vries

Het thema wonen is de afgelopen jaren, met de behandeling van de Ruimtelijke Koers, één van de belangrijkste onderwerpen in de gemeenteraad geweest. Op de vraag waar gebouwd moet worden is Eerdman volstrekt helder: ,,In ieder geval in Houten-Oost. We zien daar veel mogelijkheden zoals die ook in het Manifest Houtense Koers worden benoemd. Daarnaast zijn wij voor bouwen aan de Molenzoom, maar dan wel met aandacht voor de leefomgeving. In het Centrum zou ruimte gecreëerd kunnen worden voor gemengde woningbouw. Dat zou de levendigheid ten goede komen. De ambitie is om een duurzame woonomgeving te creëren waarbij inwoners betrokken raken bij hun wijk.” 

MUSEUM In het partijprogramma staat de wens voor een Houtens Museum. Eerdman: ,,We willen een museum dat het historische verhaal over Houten vertelt, maar tevens de moderne tijd een plek krijgt. De identiteit van Houten, hoe het is ontwikkeld van vroeger naar nu. Bovendien een duurzame plek voor Houtense kunst. Een plek waar ontmoeten en verbinden mogelijk is. Ik zie het voor me dat je op het Rond een drankje doet en aansluitend nog even een uurtje het museum bezoekt. De betaalbaarheid is natuurlijk een vraag, maar als je bepaalde uitgangspunten wijzigt kan het wellicht wel. In Vianen kan het immers ook. De moeite van het onderzoeken waard vinden wij.”

ENERGIE Meer duurzaamheid, geen derde windpark. Hoe te voldoen aan de toenemende energiebehoefte? Eerdman: ,,De actuele vraag is hoeveel opslagcapaciteit de diverse energienetwerken nog hebben. Misschien moeten we daarom wel even stoppen met energie opwekken, maar veel meer toe naar energie besparing en vergroening. Wij zijn geen voorstander van een derde windpark, maar zien veel meer in het vervangen van het bestaande Windpark Houten en deze verplaatsen naar langs de snelweg.” 

HET ROND Volgens HoutenAnders! is de tijd van alleen maar winkelpanden op het Rond voorbij. Eerdman: ,,We hebben te maken met langdurige leegstand. Ik denk dat we reëel moeten zijn, er wordt te veel online gekocht. Winkels worden op de lange termijn etalages waar mensen willen zien of voelen. Naast woningbouw moeten we onderzoeken of bepaalde sociale voorzieningen naar de rand van het Rond kunnen. Bijvoorbeeld de Krachtfabriek en het Wereldhuis. Er moet natuurlijk altijd ruimte blijven voor lokale ondernemers en leuke boetiekjes.”

JONGEREN Een belangrijke doelgroep zijn jongeren. Daarbij moet ruimte gecreëerd worden en overlast worden tegengaan. ,,We pleiten voor een andere manier van samenwerking tussen Boa’s, politie en jongerenwerkers. Meer betrokkenheid tussen alle partijen leidt tot een preventief vangnet. Door die intensievere samenwerking kun je jongeren eerder vinden als het dreigt mis te gaan. Tegelijkertijd moet je zorgen dat er voor jongeren iets te doen is, zoals de aanleg van chillplekken. We zien dat ‘Proef Houten’ aan het Onderdoor een succes is. Het is daar gezellig, er is ruimte voor een leuk gesprek. Goede voorzieningen zijn van essentieel belang. De afgelopen decennia is er te weinig geld opzij gelegd om maatschappelijke voorzieningen op peil te houden. Enter is op, de Bibliotheek is op, de Grund is op, waar moet KNA naar toe? We hadden hier eerder met elkaar discussies over moeten voeren. Nu staan we voor moeilijke keuzes. HoutenAnders! maakt zich er sterk voor om dit in de toekomst beter te regelen. Regeren is vooruitzien.”

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De komende 5 weken interviewen we elke week twee lijsttrekkers over de speerpunten van hun partij bij de verkiezingen.
Vandaag Axel Eerdman van Houten Anders! en Hilde de Groot van GroenLinks.

advertentie
advertentie