Hilde de Groot, lijsttrekker GroenLinks
Hilde de Groot, lijsttrekker GroenLinks Annette Stolk-de Vries

Hilde de Groot, lijsttrekker GroenLinks

2 februari 2022 om 11:23 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

HOUTEN Hilde de Groot (43) woont samen met vriend en zoontje in ’t Goy. Op de boerderij worden ze vergezeld door een bont gezelschap aan dieren. In het huidige college van B&W is ze wethouder met o.a. milieu, energietransitie, ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting in haar portefeuille. Bij de komende gemeenteraadsverkiezing is zij lijsttrekker voor GroenLinks.

Annette Stolk – de Vries

WONEN Als het om bouwen gaat wil Groen Links inzetten op het behoud van zoveel mogelijk groen, zowel binnen als buiten de Rondweg. De Groot: ,,We willen vooral bouwen daar waar al stenen liggen, waarbij betaalbaarheid voorop staat. Bouwen in het goedkoper segment, dus gemixte wijken met sociale huur en goedkope koopwoningen.”

De Groot vindt het nu nog te vroeg om te bepalen waar er gebouwd moet worden. ,,Laten we opnieuw het gesprek met inwoners voeren. Heel veel mensen zijn nog niet gehoord. De discussie over dit onderwerp verdient het om met minder emotie gevoerd te worden. Misschien moeten we eerst het gesprek aangaan over bouwen aan de Molenzoom, het Centrum, de Koppeling en de Schaft. Dan komen daarna wel de keuzes voor buiten de Rondweg. We willen in ieder geval vaart blijven maken met de woningbouw. Vorig jaar zijn er in Houten 365 woningen opgeleverd, dit jaar zijn er 320 woningen in aanbouw. Dat zijn getallen waar ik blij van word.”

DUURZAAMHEID Een ander belangrijk thema is duurzaamheid. GroenLinks pleit ervoor mensen te helpen met de aardgastransitie. De Groot: ,,Het moet voor mensen betaalbaar zijn. Het regeerakkoord geeft hier helaas wederom geen duidelijkheid over. Toch zal Den Haag richting aan dit proces moeten geven en met geld over de brug moeten komen. Goede isolatie van woningen is minstens zo belangrijk. Dit dan faciliteren met goede subsidieregelingen. Wij willen vooral inzetten op goede samenwerking met bestaande plaatselijke initiatieven, zoals EnergieRijk Houten.“ 

JEUGDZORG Steeds met taken van de overheid komen bij gemeenten terecht. Dit geldt ook voor de uitvoering van taken in de jeugdzorg. Geldgebrek is hierbij in toenemende mate een probleem. Dit geeft ook GroenLinks kopzorgen. De Groot: ,,Op dit dossier is getracht te bezuinigen door zaken efficiënter te regelen. Wij willen nu vooral inzetten op preventie. Ervoor zorgen dat ouders, scholen, sportverenigingen eerder signalen opvangen als het met een kind niet goed dreigt te gaan. Daar moeten we ons, mede gelet op de naweeën van corona, de komende vier jaar op gaan richten. Daarnaast zorgen voor een goed klimaat voor jongeren. Enter opknappen, wellicht meer hangplekken, zorgen voor leven in de brouwerij.”

CULTUUR Wat GroenLinks betreft mag de cultuursector de komende jaren best in een ruimer jasje komen te zitten. De Groot: ,,Dat is altijd onze ambitie geweest. Naast de behoefte van veel inwoners om te genieten van cultuur biedt het ook werkgelegenheid. Er mag wat ons betreft de komende jaren meer geld en aandacht naar cultuur. We zetten in op het tot stand brengen van nog meer initiatieven, dat gaat ook eenzaamheid tegen.”

GROEN GELUK Het verkiezingsthema van GroenLinks luidt: Groen Geluk. De Groot: ,,Groen staat voor natuur, klimaat, biodiversiteit. Met Geluk kijken we o.a. naar goede zorg, goed onderwijs en het tegengaan van eenzaamheid. We hebben met een biodiversiteitsvisie ervoor gezorgd dat er meer groen van betere kwaliteit is gekomen. Minder gras, meer planten, minder maaien. We zetten ook in op uitbreiding van Nieuw Wulven. De natuur in onze provincie is teveel versnipperd. Daarom willen we op dit vlak de samenwerking zoeken met Bunnik. Het is onze ambitie het buitengebied nog mooier te maken.”

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De komende 5 weken interviewen we elke week twee lijsttrekkers over de speerpunten van hun partij bij de verkiezingen.
Vandaag Axel Eerdman van Houten Anders! en Hilde de Groot van GroenLinks.

advertentie
advertentie