Jan Overweg heeft Buitenwereld in zijn dossier
Jan Overweg heeft Buitenwereld in zijn dossier ChristenUnie Houten

Commissie voor bezwaarschriften: bezwaar tegen stopzetten subsidie Buitenwereld was terecht

20 april 2021 om 18:44 Politiek

HOUTEN Het bezwaar van het bestuur van Stichting Buitenwereld tegen het stopzetten van de subsidie eind vorig jaar was grotendeels gegrond, aldus de commissie voor de bezwaarschriften. Vooral de korte termijn waarop de financiële bijdrage aan de kinderboerderij en speeltuin stopgezet werd, had geen juridische basis. Opvallend is dat de stichting failliet ging door deze beslissing en dat het advies van de commissie pas vandaag, na druk vanuit de lokale media en de lokale politiek naar buiten komt. 

door Agnes Corbeij

Uit het advies van de commissie voor de bezwaarschriften blijkt dat het college niet de juiste wettelijke basis heeft gebruikt en deze aangepast moet worden. Hiervoor zag de commissie wel mogelijkheden, gezien de langdurige problemen bij de stichting. Ook kon de commissie zich niet vinden in de termijn waarop de subsidie werd stopgezet. ,,Tussen het bestreden besluit en de daadwerkelijke beëindiging zit iets meer dan een maand. Namens het college is tijdens de hoorzitting naar voren gebracht dat het gerechtigd was om op korte termijn de subsidie in te trekken en daarmee tevens de subsidierelatie te beëindigen gelet op het dreigende faillissement. De commissie stelt vast dat in de tussentijd geen faillissementsaanvraag is ingediend en dat ook de huurovereenkomst niet is opgezegd.”

De commissie adviseerde dan ook om de subsidie stop te zetten per 1 april in plaats van per 1 december. Dit advies heeft de gemeente naast zich neergelegd omdat de stichting failliet ging begin dit jaar. Tussendoor vroeg de gemeente een keer uitstel aan in de procedure. Een woordvoerder liet destijds weten dat het bezwaar was ingetrokken door de curator, het college er daarom geen besluit over zou nemen en het advies van de commissie voor de bezwaarschriften daardoor ‘juridisch niet bestond’. In de raadsinformatiebrief die vanavond verscheen herhaalt het college deze boodschap. 

Dat het advies nu wel naar buiten komt, is volgens het college bedoeld om rust te creëren: ,,We hopen dat wij met deze transparantie tegemoet komen aan vragen die er leven rondom de kinderboerderij en spreken de wens uit dat we nu in alle rust kunnen toewerken naar structurele invulling van de exploitatie van de kinderboerderij en de speeltuin.” 

Henk Vernooij, voorzitter van het laatste bestuur van Stichting Buitenwereld, geeft desgevraagd aan dat hij zeer benieuwd is naar de mening van de gemeenteraad in deze zaak. ,,De gemeente heeft dit advies willens en wetens achtergehouden. We hebben een wethouder die dingen onder de pet probeert te houden. Pas als we hard trappen komt de waarheid boven water.”

Op een uitnodiging voor een gesprek met wethouder Overweg gaat Vernooij niet in. ,,De vertrouwensrelatie is nu dermate verstoord, dat dit nu geen zin heeft. Laat eerst de raad maar spreken.”   

De vragen van ITH, Houten Anders! en SGP worden zo meteen tijdens de raadsvergadering behandeld. 

advertentie
advertentie