Afbeelding
Foto: Unsplash

Zo kan je duurzamer leven

20 december 2021 om 10:03 Partnercontent

Doordat er steeds meer mensen op onze wereld leven is het belangrijk om duurzamer te leven. Ook jij kan met kleine veranderingen duurzamer leven. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees dan hier hoe je kunt starten met duurzamer leven.

Glasvezel abonnement

Ook met de keuze voor je internet abonnement kan je meer duurzame keuzes maken. Bijvoorbeeld internet via glasvezel is een stuk duurzamer, omdat er minder warmte vrijkomt bij glasvezel internet. Bij glasvezel internet wordt de data via vezels met glas uitgewisseld door middel van licht. Licht geeft namelijk minder warmte af. Doordat er minder warmte vrijkomt hoeft er ook minder isolatiemateriaal worden gebruikt voor glasvezel internet. Dit is ook beter voor het milieu. Bovendien kost het versturen van de data minder energie. In steeds meer plekken in Nederland kan je gebruik maken van glasvezel internet.

Boodschappen

De eerste stap naar duurzamer boodschappen doen is minder vaak met de auto boodschappen doen. Door zo vaak mogelijk met de fiets te gaan verminder je behoorlijk je footprint. Het is bovendien ook gezond voor je. Zo werk je aan je conditie. Schaf grote fietstassen aan, zodat je makkelijk je boodschappen kunt opslaan. Daarnaast is voedselverspilling een groot probleem. Dit kan je verminderen door onder andere goed je boodschappen te plannen en alle kliekjes op te eten. Je kunt ook van je restjes eten een nieuwe maaltijd maken. Laat je inspireren door de recepten en tips van het Voedingscentrum. Zoveel mogelijk onbewerkte voeding kopen is ook duurzamer. Voor het maken van bewerkte producten wordt namelijk veel energie gebruikt door de verschillende productieprocessen. Bewerkte producten zijn onder andere kant- en klare producten, snoep, koek en cola. Ook het kiezen van grotere verpakkingen kan helpen. Als je een grotere verpakkingen in plaats van meerdere kleine verpakkingen koopt heb je namelijk daarna minder afval van de verpakking. In natuurwinkels kan je losse producten kopen en vul je dit in je eigen meegenomen verpakkingen. Het plastic zakje voor de groente en fruit kan je inwisselen voor een herbruikbaar zakje.

Watergebruik

Door slechts een paar minuten korter water te gebruiken kan je heel veel water besparen. Een douche is sowieso een betere keuze dan een bad als je wilt besparen op water. Beperk het aantal keren dat je per dag doucht. Sport je in de ochtend? Douche dan na het sporten. Sport je pas in de avond? Dan kan je ook daarna douchen en je in de ochtend wassen met een washandje. Let ook op je watergebruik door je kraan niet open te laten staan tijdens het afwassen en als jij je tanden poetst.

Auto

Door een elektrische auto ben je een stuk duurzamer. Ook met een normale auto kan je duurzamer leven. Neem zoveel mogelijk de fiets. Het kan helpen om met jezelf een afspraak te maken, bijvoorbeeld bij welke afstand en welk weer je wel de auto mag nemen.

Kleding

Door te kiezen voor tweedehandse kleding of gerecyclede kleding draag jij bij aan een beter milieu. Zelfs low budget winkels zoals H&M maken nu kleding van (deels) gerecycled materiaal.

Ook horecagelegenheden letten steeds meer op duurzaamheid, door bijvoorbeeld duurzame terrasverwarming te gebruiken. Wil je je footprint weten? Doe dan een test en ga daarna aan de slag met een van de tips.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie