Afbeelding
Foto: Pixabay

Alles wat je moet weten over duurzaam karton

17 november 2021 om 14:24 Partnercontent

‘’Voor karton moeten toch bomen gekapt worden? Hoe kan karton dan duurzaam zijn?’’. Deze vraag stel je jezelf misschien af bij het zien van deze titel. En dat is best een logische gedachten. Toch zijn er bij het kopen en produceren van kartonnen producten  verschillende duurzame keuzes die gemaakt kunnen worden. In dit artikel leggen we je uit hoe het precies zit en waar je rekening mee moet houden bij het kopen van producten die gemaakt zijn van duurzaam karton. 

Kartonnen dozen en disposables 

Karton is een heel veelzijdig materiaal. Natuurlijk kennen we allemaal de kartonnen dozen waar pakketjes in bezorgd worden. Daarnaast wordt karton ook veel gebruikt voor disposables, zoals kartonnen soepbekers of borden. Ben jij op zoek naar duurzame kartonnen disposables dan zijn er een aantal dingen waar je op kan letten. Om een duurzame keuze te maken zou je kunnen kiezen voor gerecycled karton of voor karton met een FSC-keurmerk.  

Gerecycled karton 

Karton is uiteraard een natuurproduct, afkomstig van bomen. Je zou daarom kunnen denken dat karton in geen enkele mogelijkheid duurzaam kan zijn. Er worden toch immers bomen voor gekapt? Een groot voordeel van karton is echter dat het gerecycled kan worden. Van oud karton kan nieuw karton gemaakt worden, waardoor het niet nodig is om voor elk product opnieuw bomen te kappen. Wil je een duurzame keuze maken? Kies dan voor gerecycled karton of papier.  

Karton met een FSC-keurmerk 

Uiteraard worden er ook verpakkingen en producten gemaakt van karton wat nog nieuw (niet gerecycled) is. Wanneer je een duurzame keuze wilt maken is het belangrijk om te kijken of zo’n product een FSC-keurmerk heeft. Dit keurmerk geeft jou de zekerheid dat het hout is gewonnen uit verantwoord beheerd bosgebied. Zo wordt er elke periode gekapt in een ander gebied, zodat het bos zich kan herstellen. Daarnaast wordt er voor elke gekapte boom een nieuwe boom geplaatst.  

Duurzame disposables 

Zoals eerder genoemd wordt karton vaak gebruikt voor duurzame disposables, zoals bekers, sausbakjes en soepbekers. Benieuwd wat er nog meer van duurzaam karton gemaakt kan worden? Neem dan een kijkje op de website van TakeAware, een aanbieder van talloze duurzame disposables. Naast duurzaam karton zijn er natuurlijk nog veel meer duurzame materialen die gebruikt worden voor het maken van disposables. Denk hierbij aan suikerriet, palmblad of bamboe. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie