Afbeelding
Foto: Shutterstock

Zelf lekdetectie toepassen om een lekkage op te lossen

Partnercontent

Niemand heeft zin in lekkage. Het is irritant, kost geld om op te lossen en ziet er niet mooi uit. Een lekkage in de woning of een daklekkage kan blijvende schade toebrengen aan de woning. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk dat je bij een vermoeden van een lek altijd lekdetectie toepast en het eventuele probleem zo snel mogelijk aanpakt.

Wat is lekdetectie?

Lekdetectie is simpel gezegd het vinden van een lek. Dat gebeurt meestal door een expert: een lekdetectiebedrijf kan je hierbij helpen. Er zijn echter ook mensen die het graag zelf willen aanpakken. Houd er rekening mee dat lekdetectie meer is dan simpelweg constateren waar een lek zit.

De oorzaak van een lek is belangrijk om het lek op te lossen. Bij lekdetectie is het belangrijk dat je de oorzaak van het probleem vindt. Daarnaast is het belangrijk dat je de exacte locatie ervan weet te vinden. Als je eenmaal hebt kunnen constateren dat er een lek in een leiding zit, dan is het dus nog steeds heel belangrijk dat je precies weet waar in die leiding. Anders kun je het probleem niet oplossen maar ook niet verdere problemen verhelpen in de toekomst.

Lekdetectie door een specialist

Zelf met lekdetectie aan de slag gaan kan, maar wordt alleen aangeraden als je weet waar je mee bezig bent. Natuurlijk kun je wel al vooronderzoek doen. Vervolgens kan een inspecteur door middel van speciale apparatuur de exacte plek van het lek opsporen en een rapport opmaken. Dit dient vervolgens als basis voor het aanpakken van het lek.

Daklekkage: en nu?

Lekdetectie is natuurlijk niet het hele proces. Als het al lukt om een lek zelf op te sporen dan begint daarna het echte werk: het verhelpen van het lek en opknappen van de schade. Bij een daklekkage kun je dit in principe zelf proberen. Houd er wel rekening mee dat problemen aan een dak erger maken nu niet ideaal is. Een expert inhuren is aan te raden als je zelf niet zo handig bent of weinig kennis hebt van dit soort klussen.

Een schuin dak repareren kun je beter aan een expert overlaten. Wil je toch graag zelf die daklekkage verhelpen? Dan moet je het dak op. De kans bestaat dat er simpelweg een aantal dakpannen beschadigd of verschoven zijn. Zoiets zou je zelf kunnen verhelpen. Op een schuin dak is dat echter een stuk lastiger.

De verzekering

Heb je een opstal- of inboedelverzekering? Meld dan de schade aan je dak daar. Want in de meeste gevallen ben je gewoon verzekerd voor daklekkage. Het is dan wel belangrijk dat het lek niet jouw schuld is maar door factoren van buitenaf is ontstaan.

advertentie
advertentie