Afbeelding
Foto: Shutterstock

Hoge luchtvochtigheid in huis niet altijd aangepakt door corporaties

Partnercontent

Wanneer er sprake is van een lekkage in huis, zal de luchtvochtigheid in ruimtes snel toenemen. Daarbij kan een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt worden door een slechte ventilatie in huis. Het vocht wat vrijkomt tijdens het douchen, in de vorm van condens, zal hierdoor in de woning blijven hangen. Belangrijk om te weten is dat een hoge luchtvochtigheid klachten gerelateerd aan de gezondheid kan veroorzaken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het verergeren van astmatische klachten. Ook klachten die gerelateerd zijn aan reuma zullen erger worden naarmate de luchtvochtigheid in huis toeneemt. Helaas blijkt uit diverse berichten dat woningcorporaties klachten over een hoge luchtvochtigheid lang niet altijd serieus oppakken.

Meting uit laten voeren naar hoge luchtvochtigheid 

Vaak is niet direct duidelijk dat de luchtvochtigheid in huis toeneemt. Je merkt het pas, op het moment dat de gezondheidsklachten opspelen. Ook vochtplekken op wanden of het plafond kunnen een teken zijn van een toenemende luchtvochtigheid. Om een melding bij de woningcorporatie kracht bij te zetten, kan het verstandig zijn om een vochtmeting uit te laten voeren. Er zijn verschillende externe partijen die hier hulp bij kunnen bieden. Deze partijen controleren de luchtvochtigheid en geven advies over vervolgstappen. Je zou de luchtvochtigheid ook zelf kunnen meten met een hygrometer. Online vind je meer informatie over een gezonde luchtvochtigheid in woningen. Logischerwijs zal de luchtvochtigheid in de keuken of badkamer al snel hoger zijn dan in de woon- of slaapkamer.

Woningcorporatie moet op zoek naar de oorzaak 

Voor een woningcorporatie is het zaak om na een melding over een hoge luchtvochtigheid onderzoek te doen naar de oorsprong hiervan. Niet altijd ligt het probleem in de woning zelf. Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd werd, kan ook een beperkte ventilatie de oorzaak zijn van de hoge luchtvochtigheid. Een andere mogelijke oorzaak is een lekkage. Zeker wanneer de luchtvochtigheid op blijft lopen, is de kans op een lekkage in huis reëel. Er komt immers steeds meer vocht vrij als gevolg van zo’n lekkage. Het is aan de woningcorporatie om de lekkage op te sporen en deze te laten verhelpen. Ook voor het opsporen van lekkages zijn professionele partijen te vinden.

Zelf een hoge luchtvochtigheid aanpakken

Wanneer men een koopwoning heeft of niet wil wachten op de woningcorporatie, zijn er een aantal mogelijkheden om de hoge luchtvochtigheid zelf aan te pakken. De woning voldoende ventileren is een belangrijke eerste stap. Door de woning te laten ventileren zal het vocht uit de woning meegenomen worden naar buiten. Ook het gebruik van zogenaamde vochtvreters kan helpen om de luchtvochtigheid te verlagen. Vergeet de vochtvreters niet tijdig te legen, om te voorkomen dat ze na verloop van tijd geen effect meer hebben.

advertentie