Christel van Hunnik en Peter Peterse vertelden over Café Doodgewoon op de plek waar de bijeenkomsten plaatsvinden
Christel van Hunnik en Peter Peterse vertelden over Café Doodgewoon op de plek waar de bijeenkomsten plaatsvinden Irene van Valen

Praten over de dood in Café Doodgewoon

17 november 2022 om 07:55 Overig

HOUTEN Op donderdag 24 november ben je welkom bij Café Doodgewoon van 19.30 tot 21.30 uur op de eerste verdieping van de Bibliotheek in Houten centrum. In een ongedwongen sfeer en op een laagdrempelige manier praten we hier over de dood. Iedereen in Houten en omgeving is welkom om aan te schuiven. “Praten over wat de dood oproept, zeker als je ermee te maken hebt, kan opluchting brengen”, zegt Peter Peters, die samen met Christel van Hunnik het initiatief nam voor deze bijeenkomsten. Café Doodgewoon wordt georganiseerd in samenwerking met MOTTO van ‘van Houten&co’ en het Centrum voor Levensvragen Lekstroom.

Aanleidingen om deel te nemen kunnen er velen zijn: bijvoorbeeld een verlies van een naaste, omgaan met een naderend levenseinde, of gewoon vanuit een behoefte om een keer stil te staan bij jouw ideeën over omgaan met de dood: om jouw verhaal en gedachten met anderen te kunnen delen en naar elkaars ervaringen te luisteren over hoe je tegen afscheid, dood, levenseinde aankijkt of zaken die daarmee samenhangen. 

OVER DOOD EN LEVEN “Mensen denken op deze bijeenkomsten na over het levenseinde, wat eigenlijk betekent dat je nadenkt over het leven. Door na te denken over de dood denken we ook na over afscheid, de mensen om ons heen en over wat van waarde voor ons is. Daarin ligt de basis voor het leven dat ieder nu leeft, want hoe ga je daarmee om?”, aldus Peters. Hij licht verder toe: “Op deze avonden vallen minder tranen dan misschien gedacht wordt en het verdriet dat er is mag er zijn. Eerder is er opluchting en voelt men zich lichter door het delen van ervaringen en gedachten. Mensen ervaren de bijeenkomsten door de mooie gesprekken als voedend en boeiend”.

AANMELDEN Per bijeenkomst zijn twaalf personen welkom. Op deze avond wordt na een korte kennismaking en een inspiratiemoment in kleine groepen met elkaar gesproken, om aan het eind weer gezamenlijk af te sluiten. Wil je meer informatie bel naar Peter (030-6375546) of Christel (06 28636790). Voor aanmelding stuur een email naar m.mulders@vanhoutenenco.nl.

Als je deze bijeenkomst niet aanwezig kunt zijn, maar wel geïnteresseerd bent, kun je aanschuiven bij het eerstvolgende Café Doodgewoon in 2023 op 23 februari.

TOEKOMSTIGE BIJEENKOMSTEN Café Doodgewoon is dit jaar begonnen met algemene bijeenkomsten om de omgang met de dood bespreekbaar te maken. Volgend jaar volgen themabijeenkomsten over thema’s als afscheid nemen, het zelf gekozen levenseinde, jongeren en de dood, rituelen en de omgang met de dood in verschillende levensbeschouwelijke tradities. 

“Ik begeleid graag mensen waardoor lucht ontstaat”, zegt Peters. Van Hunnik verloor haar zoon Jeroen toen hij 23 jaar oud was. Via Café Doodgewoon wil zij met haar eigen ervaringen van betekenis zijn voor anderen: ”Ik wil iets moois geven en de dood normaliseren, het hoort er namelijk gewoon bij.”

Door de samenwerking met het Centrum voor Levensvragen kunnen mensen (kosteloos) op een later moment ook nog eens individueel doorpraten met iemand als zij daar behoefte aan hebben.

advertentie
advertentie