Christel van Hunnik en Peter Peterse vertelden over Café Doodgewoon op de plek waar de bijeenkomsten plaatsvinden
Christel van Hunnik en Peter Peterse vertelden over Café Doodgewoon op de plek waar de bijeenkomsten plaatsvinden Irene van Valen

Kom praten over de dood bij Café Doodgewoon, want de dood hoort er gewoon bij

11 september 2022 om 11:25 Activiteiten

HOUTEN Op 29 september bent u welkom bij Café Doodgewoon van 19.30 – 21.30 uur op de eerste verdieping van de Bibliotheek - centrum. Hier kunt u in een ongedwongen sfeer en op een laagdrempelige manier praten over de dood. ,,Praten over wat de dood oproept, zeker als u ermee te maken heeft, brengt opluchting”, zei Peter Peters, vrijwilliger van Motto. Iedereen in Houten en omgeving is welkom om aan te schuiven. Peterse werkt samen met Christel van Hunnik van Crystal Clear Coaching en Marije Vermaas en Margot Mulder van het Centrum voor Levensvragen.

Irene van Valen

Per bijeenkomst zijn twaalf personen welkom. Wilt u komen, stuur dan een email naar m.mulders@vanhoutenenco.nl. Het eerste halfuur leren mensen elkaar kennen en delen hun verhaal. Een van de begeleiders leest een gedicht voor ter inspiratie bij de introductie. Door te praten over de dood en ieders ervaring, voelen deelnemers zich gehoord en ontstaat verbinding. Na een pauze gaat de groep in drie groepen uiteen met een begeleider. ,,Daar vinden verdiepende gesprekken plaats en reageert men op elkaar”, zei Van Hunnik. De laatste twintig minuten deelt de groep plenair wat de avond bracht en vertelt Van Hunnik een verhaal.

Juist door er niet over te praten worden het lijden en het verdriet echter groter en zwaarder.LEVEN ,,Op deze avonden vallen minder tranen dan gedacht wordt en het verdriet dat er is mag er zijn. Boven alles is er opluchting en voelt men zich lichter door het delen van ervaringen en gedachten. De zwaarte van het verdriet verkleint waar men erkenning vindt”, zei Peters. Café Doodgewoon doorbreekt het taboe rondom de dood, want in Nederland wordt niet gepraat over de dood en het verdriet daarvan. ,,Juist door er niet over te praten worden het lijden en het verdriet echter groter en zwaarder”, zei Van Hunnik. ,,Mensen denken op onze bijeenkomsten na over het levenseinde, wat eigenlijk betekent dat je nadenkt over het leven. Verdriet is de achterkant van liefde; het is de prijs die je betaalt door van iemand te houden.” Peters legde uit dat door na te denken over de dood, ieder nadenkt over het afscheid en wie daarbij aanwezig moet zijn. Daarin ligt de basis voor het leven dat ieder nu leeft, want hoe ga je met die mensen om?

THEMABIJEENKOMSTEN Waar de komende bijeenkomsten over de dood in het algemeen gaan, wil Café Doodgewoon volgend jaar themabijeenkomsten organiseren. Denk aan thema’s als euthanasie, hoe praten over de dood, afscheid nemen, zelfdoding, rituelen, jongeren en de dood en hoe praat je er met jonge kinderen over? Een andere wens is mensen met andere culturele achtergronden te bereiken. Denk aan derde generatie moslims die misschien anders denken over de dood dan hoe het hen geleerd is.

Ik wil iets moois geven en de dood normaliseren.NORMALISEREN Als u deze bijeenkomst niet aanwezig kunt zijn, maar wel geïnteresseerd bent, kunt u aanschuiven bij het volgende Café Doodgewoon op 24 november van 19.30 - 21.30 uur. ,,We zijn ‘vanHouten&co’ dankbaar voor de ruimte die zij kosteloos aanbieden. Ik begeleid hier graag mensen waardoor lucht ontstaat”, zei Peters. Van Hunnik verloor haar zoon toen hij 23 jaar oud was. Via Café Doodgewoon wil zij met haar eigen ervaringen van betekenis zijn voor anderen. ,,Ik wil iets moois geven en de dood normaliseren, het hoort er namelijk gewoon bij.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie