Windpark Houten kent een lange historie.
Windpark Houten kent een lange historie. Houtens Nieuws

College gaat nieuwe geluidsnormen Windpark Houten vaststellen

14 oktober 2022 om 14:47 Overig

HOUTEN Het college van B&W is van plan om op 8 november een nieuwe beslissing te nemen over het verzoek van Eneco om de maatwerkvoorschriften Windpark Houten, die sinds 2012 van kracht waren, te wijzen. Het college wil de geluidsnormen wijzigen naar 45 dB Lden (geluidsbelasting over een etmaal) en 39 dB Lnight (geluidsbelasting ’s nachts).

door Annette Stolk-de Vries

Windpark Houten kent een lange historie. In 2012 nam de gemeente het ‘Besluit maatwerkvoorschriften’. Hierin staan aan Windpark Houten opgelegde maatwerkvoorschriften ten aanzien van geluid, lichthinder en externe veiligheid. In 2019 verzocht Eneco de gemeente om de maatwerkvoorschriften voor geluid in te trekken. In februari 2021 stelde de rechtbank Eneco in het gelijk. De rechtbank vond dat de gemeente, gelet op de jurisprudentie over geluidsnormen en bijzondere lokale omstandigheden, geen goede belangenafweging had gemaakt. Hierdoor werd het toenmalige college gedwongen een nieuwe beslissing ten aanzien van het windpark te nemen.

RAAD VAN STATE In juni 2021 debatteerde de gemeenteraad over de ontstane situatie. In een motie werd het college opgeroepen om ,,alles in het werk te stellen Eneco aan de mondeling en schriftelijke bevestigde gemaakte afspraken te houden om maatwerkvoorschriften blijvend toe te passen…” Het gesprek met Eneco in juni 2021 leidde echter niet tot een andere inzet van Eneco. Het college stond vervolgens op het punt om de oude maatwerkvoorschriften voor geluid in te trekken, zodat Windpark Houten onder de windturbinebepalingen van het Activiteitenbesluit zou vallen. Zover kwam het echter niet, omdat de Raad van State op 30 juni 2021 bepaalde dat windturbinebepalingen uit het Activiteitenbesluit niet meer mochten worden toegepast voor parken met drie of meer windmolens.

GELUIDSNORMEN Samen met Eneco concludeerde de gemeente vervolgens dat er nieuwe geluidsnormen opgesteld moesten worden. Geluidsnormen die goed onderbouwd moeten zijn naar de lokale situatie. Afgesproken werd dat Eneco deze onderbouwing zou verzorgen. In januari 2022 komt Eneco met het voorstel om als norm 47 dB Lden en 41 dB Lnight aan te houden. Het college is nu echter dus voornemens om op 8 november een nieuw besluit te nemen over de geluidsnormen voor Windpark Houten, waarbij het lagere geluidsnormen wil toestaan dan Eneco voorstelt, namelijk 45dB Lden en 39 dB Lnight. Daarbij wijkt het college bovendien af van het advies van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD), die adviseert een norm op te leggen van 46dB Lden en 40 dB Lnight.  

OMWONENDEN Als motivering voor het afwijken van dit advies geeft het college de bescherming van omwonenden aan. Bij 45 dB Lden daalt het aantal ernstig gehinderden van drie naar twee. Gevolg is wel dat er ongeveer honderd huishoudens minder van energie kunnen worden voorzien. De nieuwe geluidsnormen kunnen voor (direct) omwonenden meer hinder en overlast gaan betekenen in vergelijking met de maatwerkvoorschriften uit 2012. Eneco bleek bereid te zijn met direct omwonenden aan de Veerwagenweg in gesprek te gaan over een financiële tegemoetkoming voor extra hinder die ontstaat. Deze gesprekken blijken echter niet naar wens te verlopen en het college heeft daarom een mediator ter beschikking gesteld om naar een voor alle partijen aanvaardbaar compromis te zoeken. 

Eneco is onaangenaam verrast

Het college geeft aan dat Eneco onaangenaam verrast is door de voorgenomen norm van 45 dB Lden en 39 dB Lnight en verwacht dat Eneco zich tegen deze norm zal verzetten. 

advertentie
advertentie