Schets van windpark Goyerbrug
Schets van windpark Goyerbrug Windpark Goyerbrug

Voorstel College van B&W over Windpark Goyerbrug: normen voor geluid en slagschaduw

30 augustus 2022 om 16:53 Overig

HOUTEN Het college van B&W stelt na uitgebreid onderzoek aan de gemeenteraad voor verder te gaan met de procedure voor Windpark Goyerbrug. Het college doet ook het voorstel strenge normen in de vergunning op te nemen. Daardoor heeft de omgeving minder last van de molens. Het windpark levert daardoor minder stroom. Op 20 september a.s. neemt de gemeenteraad een besluit over de voorstellen. 

De gemeente heeft onderzocht of ze kan stoppen met Windpark Goyerbrug. Dat blijkt juridisch niet te kunnen. Ook de financiële risico’s van stoppen zijn erg groot. Alternatieven voor Windpark Goyerbrug, die uiterlijk in 2025 een vergunning hebben, zijn niet gevonden. De conclusie van de heroverweging is dat de gemeente door moet gaan met Windpark Goyerbrug. 

VOORSTEL VOOR STRENGE REGELS De afgelopen maanden hebben de Regionale Uitvoeringsdienst en het adviesbureau Pondera de vergunningsaanvraag van Windpark Goyerbrug onderzocht. Op basis van het onderzoek heeft het college van B&W gesproken over de normen voor de vergunning. Het voorstel van Windpark Goyerbrug voor de norm voor slagschaduw is maximaal 14 uur per jaar en maximaal 20 minuten per dag. Voor geluid stelt het windpark 47 dB Lden en 41 dB Lnight voor. Het college van B&W stelt aan de gemeenteraad strengere regels voor. Het voorstel voor slagschaduw is 0 (nul) uur. Voor geluid neemt het college 46 dB Lden als norm. Voor de nacht is het voorstel 40 dB Lnight. Voor de molenaarswoningen gaat het college uit van minder strenge normen. 

ZORG VOOR DE MENSEN DIE IN DE BUURT WONEN Door de strengere normen voor slagschaduw en geluid hebben omwonenden minder last van de molens. Het gevolg is echter dat het windpark ongeveer 7% minder stroom opwekt dan met de door het windpark voorgestelde normen. Het college van B&W vindt de bescherming van omwonenden belangrijk en accepteert dat het windpark minder stroom oplevert. 

GEMEENTERAAD BESLIST De gemeenteraad beslist over de normen waaraan het windpark zich moet houden. Op 6 en 8 september a.s. houdt de gemeenteraad rondetafelgesprekken over Windpark Goyerbrug. Tijdens het eerste rondetafelgesprek kunnen inwoners hun mening over de plannen geven. In het tweede gesprek spreekt de gemeenteraad met de wethouder. Twee weken later op 20 september a.s. neemt de gemeenteraad een besluit over Windpark Goyerbrug.

advertentie
advertentie