Burgemeester Isabella
Burgemeester Isabella Gemeente Houten
RAADSPRAAT

Voorjaar in Houten!

31 mei 2023 om 08:15 Opinie Raadspraat

U heeft ongetwijfeld ook genoten van de heerlijke zonnige dagen die achter ons liggen, de lang verwachte lente waar we zo naar uit hebben gekeken.

De evenementenkalender is dit jaar weer als vanouds goed gevuld met komende kleine en soms wat grotere culturele, sportieve of andere gezellige bezigheden. Allereerst blik ik met groot genoegen terug op de jaarlijkse Lintjesregen die rond de verjaardag van de Koning ook in onze gemeente neerdaalt. Maar liefst veertien gedecoreerden die ik mocht verrassen met de mededeling…”het heeft Zijne Majesteit behaagd” Daarna barstte het feest los op Koningsdag in al onze gezellige dorpskernen. Gevolgd door een waardige en indrukwekkende Dodenherdenking op 4 mei met veel inzet van de scouting, Veteranen, de Kinderraad, scholen, de 4 & 5 mei comités en vele anderen.

Onze bruisende gemeente uit zich niet alleen in de kern van Houten maar ook Schalkwijk, ’t Goy en Tull en ’t Waal laten regelmatig van zich horen. Topsport laat van zich horen bij de Handbal The Dome, hockey dames1 en dit weekend SV Houten heren1: allemaal kampioenen en promotie! Hoe mooi is dat!

Ondertussen konden de cultuurliefhebbers hun hart ophalen tijdens de Kunstroute, was er een gezellige familiedag Heerlijk Houten in het Oude Dorp, feest op Het Rond, Dorpedag in Schalkwijk, Streekmarkt en zo kan ik nog wel even doorgaan. De vooruitzichten zijn goed voor de komende weken.

Tegelijk zijn er vooruitzichten die om onze aandacht vragen en waar ook zorgen over zijn bij onze inwoners. Landelijk worden we bijna iedere dag geconfronteerd met nieuws over het toenemend aantal vluchtelingen dat naar Nederland blijft komen en waar het Rijk een steeds groter beroep op gemeenten doet om voor opvang te zorgen.

Het goede plan voor een gecombineerde opvang voor vluchtelingen, huisvesting voor maatschappelijke organisaties en huisvesting voor jongeren, spoedzoekers en statushouders is nog niet zo lang geleden afgeblazen op de beoogde locatie. Het college is op zoek naar een nieuwe locatie omdat we onze verantwoordelijkheid willen nemen en geloven in het Houtense plan. Houten heeft eerder laten zien hoe een warm welkom, goede opvang en kansen voor integratie het beste kan worden vormgegeven. Zie eens met hoeveel warmte vluchtelingen uit Oekraïne zijn opgevangen. Met steun vanuit kerken, maatschappelijke organisaties en welwillende inwoners als vrijwilligers gaat ons dat ook nu weer lukken.

Burgemeester Gilbert Isabella

advertentie
advertentie