Jaap Staman
Jaap Staman Jaap Staman
RAADSPRAAT

Een voorbeeld voor andere gemeenten?

7 juni 2023 om 08:15 Opinie Raadspraat

Een mooi concept, waarmee we op z’n Houtens drie maatschappelijke problemen zouden aanpakken. Dat is waar het plan aan de Essenkade om draaide. Er zouden 100 vluchtelingen opgevangen worden, er zou woonruimte komen voor 150 ‘spoedzoekers’ zoals jongeren en er zou ruimte komen voor een aantal maatschappelijke organisaties. De boodschap dat dit plan niet doorging kwam dan ook stevig aan.

De uitdagingen liggen er echter nog steeds, dus we zijn blij dat het college het concept vasthoudt en op zoek is naar een andere geschikte locatie. Vorige week werden we bijgepraat over deze zoektocht. Duidelijk werd dat hard wordt gewerkt om dit plan op een andere locatie van de grond te krijgen.

We hopen wel dat het college de vaart erin houdt. De problemen in de asielketen zijn groot. De opvangcapaciteit die we als Nederland hadden is afgebroken. En dat probleem is nog lang niet opgelost. Als gemeenten dus niet hun verantwoordelijkheid pakken, is de kans op weer onmenselijke taferelen in Ter Apel groot. Tijd dus dat die verantwoordelijkheid weer wordt genomen. Om mensen die huis en haard vanwege ellende hebben moeten ontvluchten, een fijne nieuwe plek te bieden.

Zoals het ernaar uitziet zorgt de Spreidingswet er straks voor dat alle gemeenten aan de bak moeten. Laten we daar dus snel en ‘op z’n Houtens’ op vooruitlopen: met een aanpak van community-building, waarbij we de opvang van vluchtelingen combineren met het bieden van woonruimte aan spoedzoekers én met de huisvesting van belangrijke organisaties als de Voedselbank, Het Doorgeefluik en de Krachtfabriek. We zien gelukkig een Houtense samenleving vol energie om de schouders eronder te zetten.

Met elkaar maken we hier een succes van. En daarmee kan Houten een voorbeeld zijn voor andere gemeenten.

Jaap Staman,
D66 Houten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie