Anneke Dubbink.
Anneke Dubbink. Anneke Dubbink
column

Raadspraat: Een wereld te winnen

Column

Onlangs kreeg ik een enquête toegestuurd met de vraag welke crisis ik het ergst vind: stikstofcrisis, asielopvangcrisis, toeslagencrisis, woningmarktcrisis, energiecrisis, klimaatcrisis, vluchtelingencrisis, koopkrachtcrisis, gaswinningscrisis en nog een paar. Bizar, alsof je een keus hebt. En al crises duwen ook nog eens onderwerpen van de politieke agenda die óók dringend aangepakt moeten worden: het onderwijs is een systeem van ongelijke kansen, de zorg loopt vast in te veel markt en te weinig zorg. De kloof tussen de mensen met een goede opleiding, een vaste baan, een goed inkomen én een goede gezondheid en de mensen aan de andere kant is te diep. Het wrange is dat het allemaal geen ‘natuurverschijnselen’ zijn, maar het gevolg is van politieke keuzes.

De crises zijn geen ‘ver-van-mijn-bed-uit-Den Haag’ verhalen. Ze dalen allemaal neer op onze hoofden. Ook in Houten vrezen veel inwoners voor hun bestaanszekerheid. We staan in Houten aan het begin van een nieuwe gemeenteraadsperiode en juist nu doet het er toe dat de juiste keuzes voor Houten gemaakt worden over toegang tot zorg, betaalbaar wonen, goed onderwijs. En ook in Houten zitten huishoudens steeds meer klem door dure boodschappen en hoge energieprijs.

Het nieuwe college is -nog steeds- bezig met een plan voor de komende jaren en het is koffiedik kijken welke kant dat op gaat. We hebben in elk geval géén college en géén politieke partijen nodig die door een ‘smal rietje’ naar de samenleving kijken en gaan voor kortstondige succesjes voor hun eigen achterban en maar hopen dat de maatschappelijke stormen overwaaien. Die waaien natuurlijk niet over en dus vrezen we het ergste. Bij de recente discussies over de Goyerbrug en de opvang van asielzoekers in Houten, zagen we helaas die ‘smalle rietjes’ al.

We hebben een sterke, zelfbewuste lokale overheid nodig, die vooral pal staat voor die inwoners, die het in deze crises voor de kiezen krijgen. Een lokale overheid die bereid is de goede afweging te maken tussen individuele belangen en gezamenlijk belangen en daar haar nek voor durft uit te steken. De PvdA zal niet nalaten het nieuwe college achter de vodden te zitten. Houten is voor iedereen.

Wilt u met ons meedenken en strijden? We gaan graag met u in gesprek! Er is een wereld te winnen.

Anneke Dubbink
fractievoorzitter PvdA Houten

Annekedubbink.pvda@gmail.com

Houten.pvda.nl

advertentie
advertentie