Links de hal, rechts een stukje van het kantoorgebouw
Links de hal, rechts een stukje van het kantoorgebouw Agnes Corbeij

Veranderingen in project Essenkade hebben grote gevolgen voor de maatschappelijke organisaties uit Houten

26 februari 2023 om 11:15 Achtergrond Tips van de redactie

HOUTEN De laatste maanden werd flink gesleuteld aan de plannen om op de Essenkade maatschappelijke organisaties uit Houten te vestigen, samen met een groep statushouders en spoedzoekers. Een belangrijke verandering is dat het kantoorpand gesloopt wordt en alle activiteiten plaats moeten vinden in de centrale hal, die nog opgeknapt moet worden. Voor de Voedselbank, Krachtfabriek en het Doorgeefluik heeft dit gevolgen. 

door Agnes Corbeij

De plannen zijn gewijzigd omdat er meer ruimte nodig bleek om een veilig en prettig woon- en leefklimaat te bieden op het terrein. In de nieuwe plannen is bijvoorbeeld meer ruimte voor groen en een speelplek voor kinderen. Dit was één van de aanbevelingen vanuit de klankbordgroep. Dit kan waargemaakt worden door het kantoorpand, dat in erg slechte staat is, te slopen. Wie dat gaat betalen is nu nog niet duidelijk.     


Links de hal, rechts het kantoorgebouw - Agnes Corbeij

PLAATJE VAN TAFEL

Deze verandering heeft gevolgen voor de oppervlakte die beschikbaar is voor in ieder geval de Voedselbank, het Doorgeefluik en de Krachtfabriek. Daarnaast zou er mogelijk ook ruimte zijn voor andere organisaties en de kringloopwinkel Ecokring. Dat plaatje is van tafel. Die ruimte voor anderen is er straks niet of nauwelijks meer. Dat vertelde wethouder Sander Bos tijdens een bijpraatsessie voor de gemeenteraad vorige week dinsdagavond. 

Dit betekent dat de maatschappelijke organisaties alleen gebruik kunnen maken van de grote hal, die overeind blijft. Hierdoor wordt het voor de maatschappelijke organisaties een heel ander verhaal. Zij hebben al aangegeven veel vragen te hebben en graag betrokken te willen worden bij het proces. Dat gebeurt in hun ogen nog veel te weinig. Bos: ,,Er is voor hen veel veranderd en zij hebben hier veel vragen over. Ik kan hier nu nog geen antwoord op geven, maar we zijn in gesprek.”


Een van de twee eerste schetsen voor de indeling van het terrein, hier zal nog aan geschaafd worden - Presentatie bijpraatsessie Essenkade

De ochtend na de bijpraatsessie publiceerde Houtens Nieuws een uitgebreid premium verhaal over dit onderwerp. Wil jij ook direct op de hoogte zijn van het lokale nieuws? Wordt dan Premium abonnee voor minder dan een euro per week en steun daarmee de lokale journalistiek.

Een van de twee eerste schetsen voor de indeling van het terrein, hier zal nog aan geschaafd worden
Zicht op het terrein vanuit het noorden
De eerste schetsen voor de indeling van het terrein
Links de hal, rechts het kantoorgebouw
Een van de twee eerste schetsen voor de indeling van het terrein, hier zal nog aan geschaafd worden
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie