Afbeelding
Raadspraat

Bouwen in Oost

22 maart 2023 om 07:35 Opinie Raadspraat

Vanmorgen liep ik een rondje hard langs Houten-Oost. Ik keek uit op de drassige weilanden, en dacht aan de verkiezingsbeloften van de collegepartijen ITH, VVD, NH en SGP: snel bouwen in Oost.

Vooralsnog gebeurt er weinig, buiten het uitzetten van wat enquêtes en het uitvoeren van bouwprojecten van het vorige college. In de nieuwste plannen voor de komende jaren staat bij Houten-Oost als opleverjaar vermeld: “onbekend”. De verkiezingsbelofte van Natuurlijk Houten om nog deze collegeperiode een spade in de grond van Oost te zetten, is nu al overboord.

De werkelijkheid van bouwen in Oost is complexer dan de coalitiepartijen voor de verkiezingen beloofden (maar wel hadden kunnen weten). De waterschappen die aangeven dat Houten-Oost een bijzonder slechte plek is om te bouwen, omdat dit het meest drassige gebied is van de hele provincie. De provincie, die aangeeft dat we vooral binnenstedelijk moeten bouwen en Oost nu niet in de plannen voor alle woningbouw in de regio heeft staan.

En wat te denken van de hoeveelheid woningen die in Oost zouden moeten komen, die niet matchen met de verkiezingsbelofte van een groene omgeving waar de natuur vrij spel krijgt. Tenzij je heel hoog gaat bouwen, maar dat gaat dan weer in tegen andere verkiezingsbeloftes. Oh, en we hebben ook nog te dealen met stikstofproblemen, waarvan de consequenties nog niet bekend zijn en de discussies landelijk nog wel even doorlopen.

Kijkend naar de drassige weilanden van Houten-Oost bekroop mij een idee: zouden we het gebied niet beter groen en biodivers in kunnen laten richten door de Houtense Bijzaken, tot wat meer helder is welke kant het zich allemaal op beweegt? Zo kunnen we, tijdelijk of niet, een prachtig natuurgebied ontwikkelen, om langs te wandelen, fietsen of sporten.

En dan zetten we nu volop in op veel bouwen op de Molenzoom. Daar kunnen we snel aan de bak, dichtbij alle voorzieningen. Maar dan moet het college daar ook de beloofde sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen gaan realiseren (heeft u de prijzen van de nieuwe laagbouw appartementen op de Lupine-Oord gezien?). Zodat onze jongeren en senioren snel een fijne plek krijgen, zonder dat ze nog jaren moeten wachten op “onbekend”.

Marije Werelds,
raadslid D66 Houten

advertentie
advertentie