Vmbo On Stage is een landelijk concept dat in meer dan twintig regio’s in Nederland plaatsvindt.
Vmbo On Stage is een landelijk concept dat in meer dan twintig regio’s in Nederland plaatsvindt. Claudia Verbree

Houten On Stage bestaat vijf jaar

26 november 2023 om 18:00 Onderwijs Tips van de redactie

HOUTEN Dinsdag 30 januari gaat de rode loper uit voor de vmbo-leerlingen van Yuverta, Houtens en Onderwijs 10-14. Tijdens het beroepenfeest maken zo’n negenhonderd leerlingen kennis met 250 beroepen en bedrijven uit de regio. Maken ze tijdens het feest een match met een bedrijf, dan worden ze uitgenodigd voor de doe-dag op 15 februari. De leerlingen mogen een halve dag sfeer proeven en de handen uit de mouwen steken. 

,,Dit is het eerste lustrum, want we bestaan vijf jaar in Houten”, vertelt Claudia Verbree. Zij is als projectleider nu voor het tweede jaar betrokken bij Houten On Stage. Vmbo On Stage is een landelijk concept dat in meer dan twintig regio’s in Nederland plaatsvindt. Het is een maatschappelijk project geïnitieerd vanuit de scholen, gemeente en bedrijfsleven. Een van de belangrijkste doelen van Houten On Stage is het bieden van een positief podium voor het vmbo. ,,Ruim zestig procent van onze beroepsbevolking bestaat uit vmbo’ers, maar er wordt helaas nog steeds op neergekeken. Havo is bijvoorbeeld meer geaccepteerd, terwijl je met vmbo ook alles kunt worden wat je wilt. Alleen de weg ernaartoe is anders.”

Op het vmbo moet je al jong kiezen welke vakken je laat vallen. ,,Hogere levenskunde op je 14de noem ik dat weleens. Veel leerlingen hebben geen idee wat ze willen worden en dat is heel normaal”, vertelt Claudia verder. ,,Er zijn zoveel mogelijkheden. Dat is het leuke aan Houten On Stage, want ik kom nog steeds beroepen tegen die ik nog niet ken. De bekende beroepen van politieagent, kapper en automonteur kennen de meeste leerlingen wel, maar wat doet bijvoorbeeld een sommelier, muskusrattenbestrijder of boomverzorger?”

MENTORLESSEN

Gedurende het schooljaar bereiden de leerlingen zich goed voor. Dat doen ze met hun mentor tijdens de mentorlessen. Op houtenonstage.nl zien de leerlingen welke bedrijven meedoen. Ze verdiepen zich in de bedrijven en de beroepen. Leerlingen ontvangen een eigen ‘On Stage-paspoort’. Daarin maken ze onder andere een top 5 van bedrijven die ze willen ontmoeten op het beroepenfeest. Een van de opdrachten is het ontwerpen en maken van een eigen visitekaartje. De meest mooie en unieke kaartjes ontvangen een prijs.

Een vast onderdeel in de voorbereiding is de netwerktraining voor leerlingen. ,,Een extern trainingsbureau, gespecialiseerd in jongeren, brengt de leerlingen een aantal essentiële vaardigheden bij die ze de rest van hun leven kunnen gebruiken. Het gaat over hoe je een hand geeft, iemand aankijkt en jezelf profileert. En het gaat over het een gesprek starten, een gesprek afronden, open vragen stellen, aangeven wat je wel en niet leuk vindt. Leerlingen vinden dit soms spannend, maar het helpt hen enorm bij het contact maken.”

Uit onderzoek blijkt dat ruim dertig procent van de leerlingen contact houdt met de bedrijven die ze ontmoeten bij Houten On Stage. Ze gaan er uiteindelijk stage lopen, vinden er een vakantie- of bijbaan of gaan een arbeidscontract aan. ,,Ik heb inmiddels meerdere succesverhalen gehoord over het in dienst nemen van leerlingen. Dat is zo ontzettend leuk om te horen. Het werkt dus om te investeren in de toekomst via deze weg.”

LOKAAL NETWERK

Een ander doel van Vmbo On Stage is het investeren in een lokaal netwerk. ,,We zien dat vmbo-leerlingen graag dichtbij huis werken. Ze solliciteren graag in hun eigen woonplaats. Door leerlingen te verbinden met lokale ondernemers, bouw je een duurzaam netwerk op.”

Niet alle leerlingen hebben thuis de mogelijkheid om te sparren over de toekomst. Houten On Stage biedt de mogelijkheid om dit alsnog te doen met een extern netwerk. ,,Dit vind ik zelf een grote meerwaarde hebben. Hoe fijn is het om je toekomstdromen te delen en samen te sparren over de mogelijkheden.”

NEEM CONTACT OP

Om het beroepenfeest wederom tot een succes te maken, is Verbree op zoek naar beroepsbeoefenaren en bedrijven die een bijdrage willen leveren. Heb je een leuke baan? Of ben je ondernemer en wil je een of meerdere mogelijkheden binnen je bedrijf toelichten? Neem dan contact op. Dat kan via mail@houtenonstage.nl. Aanmelden kan rechtstreeks via de website houtenonstage.nl.

Houten On Stage biedt plek aan alle beroepen. Van automonteur, kapper, boswachter, arts, apotheker of notaris en alles daartussenin. Je hoeft geen erkend leerbedrijf te hebben. Enthousiasme om iets te vertellen over je beroep wel.

Kijk op: houtenonstage.nl

De bekende beroepen van politieagent, kapper en automonteur kennen de meeste leerlingen wel.
Houten On Stage biedt plek aan alle beroepen.
advertentie
advertentie